Solskadet hud
Solskadet hud kan være et kosmetisk problem med tanke på rynker og pigmentflekker, men kan også bli medisinsk bekymring. Med over tre tiår med ekspertise har vi på Hudklinikken god erfaring med vurdering, diagnostisering og behandling av solskader, celleforandringer og hudkreft.
Bestill behandling
Akutte og kroniske skader forårsaket av solen
Akutte skader:
Solbrent
Solbrenthet er en direkte og akutt skade som viser den øyeblikkelige effekten av solens skadelige stråler. Det kan inkludere symptomer som rødhet, hevelse, og i alvorlige tilfeller kan det oppstå blemmer.
Kroniske skader:
Lette pigmenteringer:
Lette pigmenteringer er svært vanlig å få, og sees særlig på hud som jevnlig blir utsatt for sol. Behandlinger som microneedling, kjemiske peelinger og laser (Fraxel) kan redusere disse overfladiske pigmenteringene. Noen ganger kan også enkelte reseptbelagte kremer og andre hudprodukter hjelpe til å jevne ut hudtonen.
Leverflekker (Solar Lentigo):
En type pigmentflekker som skyldes kronisk soleksponering. Er svært vanlig dersom man har eksponert seg mye for sol, og sees hyppig etter fylte 45år.
Disse er stort sett ufarlige, men bør undersøkes av hudlege dersom de forandrer form eller farge (blir mørkere). Denne type pigmentflekker kan fjernes ved frysebehandling hos hudlege.
Grove rynker og kollagenreduksjon:
UV-stråling ødelegger kollagen og elastin, dvs at fibrene som holder huden fast og smidig reduseres, noe som igjen kan føre til tidlig aldring og rynker.
Hudkreft:
Ved langvarig soleksponering øker også risikoen for å utvikle hudkreft. Hudklinikken tilbyr screening for hudkreft som en del av våre dermatologiske tjenester.
Økt risiko for føflekkreft (melanom):
Vedvarende solskader øker også risikoen for føflekkreft. Dette er en svært alvorlig form for hudkreft, som man i verste fall kan dø av, noe som gjør det ekstra viktig med regelmessige føflekksjekker, da det er viktig å fange opp tidligst mulig. Man bør også oppsøke lege dersom det er en ny og rar føflekk man er usikker på.
Hvordan behandle solskadet hud?
Ved Hudklinikken benytter vi oss av flere behandlingsmetoder for solskadet hud, da behandlingsmetode vil variere ut ifra hva slags type solskade man ønsker å behandle. Hvis det er mistanke om hudkreft eller melanom benyttes alltid kirurgi, slik at man får sendt vevet til videre undersøkelse, samtidig som man også da er sikker på at man har fått fjernet alt.
Dersom man skal behandle andre type solskader kan det f eks innebære:
- Frysebehandling: effektivt for å fjerne leverflekker og overfladiske celleforandringer. Brukes også ved overfladisk hudkreft (superfisielt basalcellecarcinom).
- Laserbehandling: Effektiv for å minske synligheten av rødhet i kinn, og kan hjelpe å jevne hudtonen
- Kjemiske peelinger og Dermapen (microneedling): Disse behandlingene fjerner døde hudceller og fremmer veksten av ny, sunn hud.
- Fotodynamiskterapi (PDT): Brukes spesielt for å behandle pre-kanserøse tilstander som aktinisk keratose, og tilbyr en ikke-invasiv måte å bekjempe tidlige stadier av hudkreft.
Forebygge solskader
Forebygging er alltid bedre enn behandling. Ved Hudklinikken fokuserer vi på informasjon om riktig solvett og hvordan man kan beskytte seg mot skadelige UV-stråler:
- Bruk av bredspektret solkrem: Dette bør være en del av din daglige hudpleie, spesielt for personer som tilbringer mye tid utendørs.
- Fysisk beskyttelse: Inkluderer solhatt, solbriller, og lett, men dekkende klær.
- Pauser fra solen mellom kl. 11 og 15: Når UV-strålene er mest intense.
Vi anbefaler at du leser og følger hudlege Dr. Anne Birgitte Nordal sine solvettregler
Konsultasjon hos hudlege
Ønsker du å undersøke huden din for hudkreft, solskader eller diskutere preventive tiltak, er en konsultasjon hos en av våre erfarne hudleger anbefalt.