Acne – kommer av hormonstyrt høy talgproduksjon, kombinert med trange utførselsganger i talgkjertelen (porene i huden). Dette fører til at talgen hoper seg opp. Bakterier, som normalt er til stede i huden, bryter ned talgen og forårsaker betennelse.

Acne smitter ikke, verken fra person til person eller fra sted til sted på huden din.

Acne har ikke noe med urenhet eller hygiene å gjøre.

Melkeprodukter, chips og søtsaker er ikke hovedårsak til acne. Dersom enkelte matvarer mistenkes å forverre kvisene, kan de unngås.

Acne er en meget vanlig tilstand, spesielt i puberteten og i tenårene, men den kan vedvare mange år etter dette.

Behandlingen starter med lokalbehandling som motvirker betennelse og tilstopning i milde tilfeller (Basiron, Dalacin, Differin, Zalna, Epiduo.

Evt blir det tabletter i kombinasjon, som regel antibiotika i tbl (mest brukt er tetracyclin)

Det finnes en p pille som virker gjennom blokkering av hormonkomponenten Dihydrotestosteron (DHT).

Det mest effektive medikamentet, isotretinoin, til bruk ved vedvarende og uttalte plager virker via en direkte reduksjon av talgkjertelaktiviteten.

De forskjellige medikamentene kan ha diverse bivirkninger, mer og mindre alvorlige, så det er viktig å velge behandling i samråd med hudlegen når man tar alle faktorer i betraktning. Ved alvorlige og langvarige tilfeller av acne med arr tendens, er det viktig å få effektiv behandling så raskt som mulig for å unngå varig hudskade.

Les mer om aknebehandling her (G01) og isotretinoinbehandling her (G04).