Spørsmål og svar
- Penile papler er små hudtagger langs kanten av penishodet.
- Penile papler er en normal anatomisk variant, og det er mange som har dette.
- Man vet ikke sikkert hvorfor noen får dette. Det er ikke smittsomt og har ingenting med hygiene å gjøre
- Acne har ikke noe med urenhet eller hygiene å gjøre.
- Melkeprodukter, chips og søtsaker er ikke hovedårsak til acne. Dersom enkelte matvarer mistenkes å forverre kvisene, kan de unngås.
- Acne er en meget vanlig tilstand, spesielt i puberteten og i tenårene, men den kan vedvare mange år etter dette
Hvordan bli kvitt akne?
- Som oftest må akne behandles med medikamenter i tablettform.
- Sliter du med akne kan du få medisinsk behandling hos en av våre hudleger.
Smitter Akne?
- Akne smitter ikke, verken fra person til person eller fra sted til sted på huden din.
Er det vanlig å være plaget med kviser som voksen?
- Det er mange som plages med kviser som voksen, og dette kam ha stor innvirkning på livskvaliteten uansett alder.
Hva er det som forårsaker dette?
- Det kan være hormonsvingninger som gir utslaget, men det kan også være en annen talgkjertelsykdom som særlig kommer i voksen alder og mest hos kvinner, nemlig rosacea. Rosacea sitter gjerne sentralt i ansiktet med røde nupper og mindre kviser.
- Noen får også kviser etter 20 års alder og har det vedvarende gjennom livet. For å gjøre det enda mer komplisert finnes det en god del som har både kviser og rosacea som ledsages av og delvis skyldes høy talgproduksjon.
Hva kan man gjøre for å bli kvitt dem?
- For å bli kvitt kvisene kreves det som oftest behandling med antibiotika, hyppigst tetracyclin. Dersom antibiotika ikke hjelper, eller bare forbigående, kan det være aktuelt med noen andre tabletter som heter isotretinoin, og som kan gi varig bedring. Isotretinoin er imidlertid «sterke» piller og må følges opp nøye av hudlege under behandlingen.
- Ta en tur til din hudlege for å få vurdert og diskutert hva som er best behandling for deg.
Nøkkelkord: #acne #kviser #byller #rosacea #talgproduksjon #tetracyclin #isotretinoin
Ja, i en del tilfeller kan man behandle acnearr. Men de fleste som har acne(kviser) og som kommer for arrbehandling, har ofte et vedvarende acneproblem. De har gjerne en blanding av eldre og yngre arr og merker, i tillegg til fortsatt aktive kviser.
Vi forsøker alltid å få det helt kvisefritt først, deretter lar vi det gå litt tid, for og så evt benytte blodkarlaser til å bleke ned vedvarende røde områder, samtidig som vi lar huden få tilhele ordentlig etter at de siste kvisene er borte i minst 3-6 mnd.
Etter at huden er helt fri for kviser bruker vi en kombinasjon av tid, blodkarlaser og en skånsom fraxel laser som ikke brenner huden og noen ganger litt filler i enkeltarr. Vi kan også bruke dermapen (microneedling) i kombinasjon med overnevnte.
Vi anbefaler forsiktighet med CO2 laser da det kan medføre risiko for skader i form av nye arr, teksturforandringer, pigmenttap, infeksjon mm uten vesentlig bedring av de opprinnelige arrene.
Nøkkelord: #kviser #arr #laserbehandling #hudsliping #problemhud
Melanotan er et syntetisk hormon, et melanocortin, som ble utviklet på midten av -80 tallet i Arizona for å oppnå pigmentering uten soleksponering. På denne måten skulle Melanotan kunne gi beskyttende brunfarge uten at vinterblek hud måtte eksponeres for stråling fra vårsol. Middelet viste seg å være betydelig mer potent enn kroppens egne stoffer som trigger pigmentering. Det påvirker også andre deler av kroppen enn pigmentsystemet, bl a skal det være rapportert økt sexlyst(«libido»). I tillegg er det vist at stoffet undertrykker sultfølelse og reduserer appetitten, samt kan ha andre bivirkninger, og man bør være svært forsiktig med å ta i bruk midler som dette uten at det er forskrevet av lege. Melanotan har av enkelte fått tilnavnet Barbie pillen. (Ref Hudpedagogisk senter, Rikshospitalet).
Nøkkelord: #malanotan #barbidop #pigment #brunutensol
Niko 98: Hei, jeg er en mann på 54 år som i de siste 3 mnd har hatt veskedannede blemmer i hodebunnen og som klør og vesken kommer ut etter en stund slik at det blir en skorpe. For ca 3 år siden ble jeg bitt av en flott og har ikke gjort noe med det, kan det være en årsak? Og hva kan jeg gjøre med det? På forhånd takk – Niko 98
Hudlegen: Hei Niko 98!De symptomene du beskriver i hodebunnen er ikke typiske for flottoverført sykdom som hyppigst er noe som kalles «borreliose». Den gir oftest et utslett bestående av en lett opphevet rød ring som øker langsomt i diameter på huden og ved undersøkelse kan være 10-15 cm i diameter, men vanligvis ingen åpne sår eller væsking. Det du har, høres ut til å være enten en slags kviseform eller brennkopper. Du kan forsøke, ifm hårvask å rengjøre «sårene» med vandig klorhexidinoppløsning, deretter smøre på Fucidin eller annen antiseptisk krem. Dersom dette ikke hjelper, bør du undersøkes av lege som kan ta bakteriologisk prøve og gi antibiotikabehandling evt etter resistensbestemmelse, dvs at man først undersøker hva slags medikament som kan være effektivt dersom det kommer oppvekst av bakterier. Lykke til! Hilsen hudlege Jon
Nøkkelord: #hodebunnsutslett #hodebunnspsoriasis #flasseksem #brennkopper #kviser
Bente 14073: Jeg er plaget med flekkvis eksem / sår hud over og under øynene. Blir rød, sår og hoven. Apolar hjelper, men har beskjed om å bruke det bare 3-4 dager i strekk, og så holde opp 3 dager. Så snart jeg holder opp med Apolar, kommer det tilbake. I tillegg bruker jeg Avene fuktighetskrem. Bruker ikke sminke eller andre kremer. Kan ikke finne ut hva jeg reagerer på. Kan du hjelpe meg?
Hei Bente! Utslettet som du beskriver omkring øynene kan være en form for «atopisk eksem» dvs såkalt «barneeksem» som gjerne slår ut i denne lokalisasjonen i tenårene eller i voksen alder hos dem som har hatt leddnært eksem evt kombinert med høysnue eller matvareallergi som barn. Enkelte ganger kan det være utslag av noe som kalles flasseksem (eller seborrheisk eksem) som også finnes i hodebunnen. Mer sjelden er det kontaktallergi for kosmetikk eller nikkel. Å behandle eksem i denne regionen kan være litt vanskelig. Ideelt sett bør du ikke benytte noe sterkere enn hydrokortison 1%
som også finnes i en fet krem som heter Mildison. Apolar er litt sterkere, såkalt gruppe 2-steroid og kan ha effekt, men på lang sikt forårsake noe som kalles kortisonutslett med rødhet og nupper i øyekrokene, nesten som små kviser som svinger i utakt med bruk og opphold av kremen, dvs slår ut når du stanser med kremen. I så fall må du ha noen tabletter for å bli bra. Hvis du ikke har forsøkt det allerede, må du nesten oppsøke en hudlege for å få dette avklaret slik at du får korrekt behandling. For fremtiden bør du også forsøke noe annet i stedet for Apolar. Det finnes kortisonfrie alternativer: enten Protopic eller Elidel. Disse kremene kan hjelpe uten risiko for kortisonutslett, men bør unngås ifm soleksponering. Mvh hudlege Jon
Nøkkelord: #øyelokksutslett #atopisk_eksem #kontakt_eksem #perioral_dermatitt #kortisonutslett
Jente 26:
Hei. Er en jente på 26år som våkner med KJEMPE hovne øyner med ujevne mellomrom. Det er ingenting inni øynene, men det er huden rundt. Er rød, veldig hoven og det klør. Det ser rett og slett ikke ut, og jeg får så vidt opp øynene. Posene er både over og under øynene og er så kraftige at øyenvippene blir bøyd innover i øyet. Har vært til lege.. fått Krem (Mildison Lipid) og dråper (spersallerg) + tatt Zyrtec. Liten eller ingen virkning. Har også tatt allergitester for alt mulig og tester for mat-intoleranse. Negativt alt. Har også vært forsiktig me bruk av kosmetikk, hudkremer osv. og skyllemiddel på sengeklær. Det er heller ingen sammenheng i hva jeg har spist de gangene jeg får det. Her du peiling på hva dette kan være? Det er veldig plagsomt og vondt, og det ser ut som jeg har fått bank rundt begge øynene. Har tatt bilder av det (når det er på sitt verste) og tatt med til legene. Ingen vet hva det kan være..
– Annette321
Hei Annette 321!
Du høres ut til å ha en relativt sjelden tilstand som kalles angioødem og det virker som du har gått igjennom en ganske lang liste for å utelukke muligheten av matvareallergi og dessuten kontaktallergi som evt ville gitt en mer tørr eksemaktig reaksjon. Når det i tillegg er slik at det kommer og går ganske tilfeldig, er det en viss sannsynlighet for at du har noe som kalles «idiopatisk» angioødem, dvs at hevelsen kommer uten noen bestemt årsak.
Det finnes sjeldne tilfeller der man mangler en bremsemekanisme i immunsystemet (c1-esterase-inhibitor), dette er svært uvanlig og utelukkes ved en blodprøve. De fleste har en form der dette ikke er tilfelle, men som er plagsom, dog ikke farlig og kan pågå i flere måneder med anfall på timer eller 1-2 døgn uten spesiell foranledning. Dersom antihistaminer ikke hjelper og man har utelukket de nevnte årsakene, kan en avtrappende kortisonkur over 3-4 uker gi et kortere eller lengre opphold i utbruddene.
Du må kanskje be om at fastlegen sender deg tilbake til hudlegen for å gjennomgå hele situasjonen og diskutere om det kan være aktuelt med en kur med kortison tabletter evt plusse på andre antihistaminer til kveldsbruk, dessuten forsøke litt høyere dosering. Håper uansett at det gir seg snart.
Hilsen hudlege Jon
Nøkkelord: #urticaria #angioødem #allergi #atopisk_dermatitt #perioculær_dermatitt #perioraldermatitt #c1esteraseinhibiutor
Person i 20-årene: Jeg trenger rask og effektiv hjelp. Jeg har mistet hår der jeg ikke skal miste hår, for å si det på den måten. (jeg er i 20 årene) Det begynte med at jeg mistet alt håret jeg hadde på armene og delvis litt på beina. Dette var for minst et halvt år siden. Så begynte det å komme litt smått tilbake med hår noen steder på armene, men så stoppet det opp. Et par/tre måneder senere mistet jeg nesten alt håret på det ene øyenbrynet, så nå er det bare en liten flekk igjen. Der har det kommet ut tre-fire hår som detter av bare jeg ser på di. Har også mistet øyevipper forskjellige steder og tider, så på det verste har det vært litt «asiatisk». Og en liten stund etter dette så forsvant den sannelig en liten flekk helt framme i luggen rett over panna. Jeg har snakket med legen min, og fikk først b12 tabletter, som hjalp absolutt ingenting. De tok jeg i ca. et halvt år. Så fikk jeg for halvannen måned siden b12 sprøyter jeg skulle ta istedenfor. Har tatt to av disse nå, og ingenting har skjedd. Jeg er så lei av dette nå, og vil bli «normal». Vær så snill å hjelpe meg! Hårkrise!
Hudlegen: Hei! Skjønner at du synes dette er plagsomt. For meg høres du ut til å ha en form for hårtap som kalles alopecia areata (flekkvis hårtap) og du har en variant som dessverre ikke bare rammer hodehåret, men hele kroppen og kalles alopecia universalis. Det er ofte unge mennesker som får dette og man vet ikke hva som setter det i gang eller bestemmer forløpet. Man har holdepunkter for at det er en slags isolert immunsykdom der hårrøttene påvirkes slik at de stanser hårproduksjonen. Hos de fleste er flekkene forbigående og «flytter seg» rundt, dvs at det kommer gjenvekst samtidig som det oppstår nye flekker.
Vi har pr i dag ikke holdepunkter for at alopecia areata/ universalis skyldes vitamin- eller annen mangel. Siden vi har gode laboratorieprøver for slikt, synes jeg ikke man skal sette i gang med B12, jern, stoffskifte stimulerende stoffer i sprøyter eller tabletter uten å vite at det foreligger en mangel. Så i tilfeller som ditt, er det rimelig å undersøke om det kan være en mangel, men hvis ikke, bør man være skeptisk til diverse tilskudd i forskjellige former. For hormonelt mannlig håravfall kan det hjelpe med lokalbehandling med Recrea Forte (minoxidil) eller Propecia(finasterid) i tbl form, men det har liten eller ingen effekt på den tilstanden du beskriver. Lokalbehandling med kortisonpreparater kan virke i noen tilfeller, men vi har dessverre ikke dokumentert effektiv behandling å anbefale. Den eneste hjelpen jeg kan gi er å informere om at tilstanden vanligvis går over av seg selv. I mellomtiden må du gjøre det beste ut av situasjonen med tilpasning av hårsveis osv. Det er også mulig å få støtte til parykk hvis det skulle bli nødvendig, men det er sjelden. Får håpe det retter seg etter hvert. Hilsen hudlege Jon
Nøkkelord: #hårtap #alopeci #alopecia_areata #minixidil #recreaforte #finasterid
Maria5: Omtrent over natten fikk jeg utslett på mage, bryst og rygg. Det er mange (for mange til å telle) små (2mm-6mm i diameter) flekker der huden ble ru og det dannet seg skorper på det ru området. De klør også. Det er 2 uker siden, men flekkene er der ennå og de klør ennå. Noen har mistet skorpen og har etterlatt seg ru hud med brunt, stygt arr. Nye flekker dukker stadig opp. Dette skjedde et par dager etter jeg hadde seksuell omgang med en mann (onenightstand) Hva kan dette være? –
Hudlegen: Hei Maria5!
Litt vanskelig å si hva slags utslett du har ut fra beskrivelsen, men kan være en hudinfeksjon med bakterier eller virus. Ut fra historien din kan man ikke helt utelukke at det kan være noe smittsomt, men høres mest ut som en form for brennkopper som behandles med antibiotika og noe å smøre på huden, etter at det er tatt bakteriologisk prøve.
Synes nok du bør oppsøke fastlegen eller Olafiaklinikken som sikkert kan finne ut hva du feiler og gi deg riktig behandling. Fysisk kontakt med andre mennesker innebærer alltid en viss risiko for hudinfeksjoner evt også seksuelt overførbare sykdommer. Hyppigst forekommende er skabb som gir generell kløe, flatlus som gir kløe og småkryp i behårete områder, mollusker som gir små flate vorter i genitalområdet, herpes om gir blemmer og sår på hud eller slimhinner, kjønnsvorter (kondylomer) som gir vorter i genitalområdet utvendig eller innvendig, dessuten chlamydia ved ubeskyttet sex.
Gonoré, syfilis og HIV er mer sjelden, men forekommer også.
Jeg skriver ikke dette for å skremme deg, men det er viktig å passe godt på seg selv og ta forholdsregler, dessuten ikke være redd for å be om kvalifisert hjelp når man trenger det.
Fort deg til legen Maria og lykke til videre. Hilsen hudlege Jon
Nøkkelord: #utslett #onenightstand #smittsom #std #beskyttesegselv
Bergensgutt-xlm:
Hei Jeg er en gutt på 30.
Til tider er jeg plaget av vond lukt fra underlivet. Føler ingen smerte eller ser noe merkelig der nede. Har tidligere hatt røde/rosa området innerst i låret på begge sider. Har da brukt Daktacort for få bukt med det. Ifølge legen jeg var hos for en måned siden, så var huden nå litt «slitt». Fikk beskjed om å bruke ett hvitt pulver. Samt at han ba meg drikke en del Biola. Ingen har hjulpet meg. Hva bør jeg gjøre?
Hudlegen: Hei bergensgutt-xlm!
Litt vanskelig å si hva som er årsaken til lukten. Du antyder et du kanskje kan ha hatt lyskesopp som ble behandlet med Daktacort. Typisk for sopp i skrittet er at det kommer pga tetthet og fuktighet f.eks. på øvelser i militæret når man blir gående med tette og til dels fuktige klær. Slike forhold bedrer vekstmulighetene for sopp ved at hudbarrieren(hornhuden) bløtes opp og lettere kan angripes av sopp som i seg selv vokser best når det er varmt, tett og fuktig.
Dersom du har tendens til å få dette tilbake, kan det være lurt å benytte en ren soppkrem f.eks. Lamisil eller Canesten når det er varmt slik at du frykter tilbakefall. Vask deg med Neutrogena eller Lactacyd og smør området etterpå, enten med soppkremen 1 gang daglig eller en fuktighetskrem type lotion. Hvis ikke dette hjelper og / eller du ikke blir bra, er det best å la legen eller kanskje en hudlege se på det. Vet ikke helt hva legen mener med at huden er «slitt», tror dessverre heller ikke Biola har noen spesiell effekt på dette. Hilsen hudlege Jon.
Nøkkelord: #lukt #underliv
BleieHans: Hei! Er det og få noe behandling eller noe annet for generell svetting? Er veldig plaget av at jeg svetter for ingenting.. Plagsomt er det..
Hudlegen: Hei BleieHans! Svetting generelt har lenge vært vanskelig å gjøre noe med da vi ikke har hatt medikamenter i tablettform som hemmer svetting selektivt. De medikamentene som har virket, har også hemmet andre kjertler og bla gitt svært plagsom munntørrhet. De siste årene har vi benyttet en acetylcholinhemmer som heter Dridase / Dithropan. Etter hvert har det kommet publikasjoner som påpeker risiko for påvirkning av sentralnervesystemet med de samme tablettene og økt risiko for demens. Kontinuerlig langtidsbruk frarådes.
Man er derfor henvist til å benytte lokalbehandling på de mest plagsomme stedene, det kan være på hender, føtter eller under armene. det finnes noe som hetes Transpirasjonsvann RH, som lages på Rikshospitalets apotek, det inneholder sprit og kan ha god effekt ved påsmøring 3 kvelder i uken.. Men det tørker ut huden.
Ellers finnes det noe som heter iontoforese, en form for strømbehandling som fungerer for noen, da sitter man med hender og/ eller føtter i et kar 3 ganger i uken og sender strøm gjennom vannet. Dette brukes ikke så mye lenger.
For øvrig benyttes botulinimtoksininjeksjoner, men dette er også bare lokalt og egner seg best under armene med effekt i noen mnd før det må gjentas. Botox behandlingen dekkes vanligvis ikke over Folketrygden, selv om svettingen er veldig plagsom. Men i «særlig plagsomme tilfeller» dekkes botox medikamentet på blå resept etter spesiell søknad fra legen. Med hilsen hudlege Jon
Nøkkelord: #svetting #dridase #botox
Ubraxas: Fikk et stikk på leggen i fjor og fikk det samme i år. Merket ikke selve stikket. Men ut over natten ble det en vable i midten og bittesmå vabler rundt i er kraftig rødt område på 10 x 10 cm. Det ble varmt og klødde. Rundt dette ble det et mindre rødmende område ca. 10 cm og hovnet opp i ankelen. Jeg har smurt meg med salven jeg fikk i fjor (Elocon 0,1%) og Zyrtec allergipille. Ingenting så ut til å hjelpe. Fikk av legen Keflex. Det jeg lurer på er, hva slags dyr er det jeg skal passe meg for. Har sett et nytt insekt i hagen; sort, rekelignende, insekt (ca.1 cm) som krøller seg sammen og spretter opp. Kan dette være synderen eller er det flåttbitt?? –
Hudlegen: Hei Ubraxas! Det er utvilsomt mange forskjellige dyr der ute i naturen og av de små som stikker er det også mange, og noen kan gi en veldig sterk reaksjon i huden. Et eks er den såkalte Tune-flua som kan gi stygg blemme og langvarig sårdannelse. Det kan være vanskelig å si om dette er en ren giftreaksjon, allergi eller en kombinasjon og i tillegg kan bittet lage inngang for en bakterieinfeksjon.
Ved en markert akutt reaksjon med sårdannelse og hevelse er sårstall, antihistamin og av og til antibiotika riktig behandling. Det du beskriver høres ikke ut til å være flåttbitt, det er som regel med liten reaksjon, av og til kan flåtten sitte der den biter, blodfylt og oppsvulmet til den blir fjernet. Evt infeksjon etter flåttbitt, såkalt borreliose kommer vanligvis ikke til syne før etter dager til uker med et svakt rødt opphevet område rundt der bittet satt med gradvis spredning utover og kalles «erythema chronicim migrans». Som hudleger stiller vi ofte denne diagnosen i oktober eller november hos pasienter som har vært på Hvaler, Kragerø eller Sørlandet om sommeren og ikke engang vet at de har blitt bitt. Borreliamikroben som er en bakterie som overføres via «spyttet» til flåtten når den biter. Det er ikke all flått som har borrelia i seg. Utslag på blodprøver hos personer som er smittet kommer først etter måneder. I sjeldne tilfeller kan det forekomme symptomer fra sentralnervesystemet med lammelser osv. Dessuten noen ganger halvsidig lammelse av ansiktet. Da må man alltid tenke på borreliose. I ditt tilfelle høres det kun ut til å være lokal reaksjon og ikke fra borrelia/ flott, tenke r mest på en form for Tuneflue. Jeg vet ikke hva det rekeliknende insektet kan være, kanskje en fugleloppe. Dersom du kan fange et, så send det til Reidar Mehl på Folkehelsa, han vil ganske sikkert kunne hjelpe deg med artsbestemmelse osv. Håper såret blir bra og ønsker deg lykke til i jakten, men pass på at du ikke blir stukket igjen! Mvh hudlege Jon.
Nøkkelord: #stikk #insektstikk #parasitt #flott #skaubjønn #tick #fugleloppe #tuneflue #borrelia #ecm
Anonym: jeg brukte solbriller da jeg solte meg for noen år siden. etter det har det vært helt umulig for meg å bli brun på disse områdene som solbrillene dekket (rundt øynene og en stripe på hver side av nesen der solbrillene la trykk på). er det noe jeg kan gjøre med det?
Hudlegen: Hei Anonym! Litt vanskelig å si hva du har uten å ha sett det, men er ikke så verst til å gjette. Slik som du beskriver det, har du en pigmentforstyrrelse. Slike pigmentforstyrrelser kan være sekundære ifm eksem eller andre hudsykdommer. Får man en helt isolert pigmentmangel slik at det blir distinkte hvite flekker i huden uten tegn til flass eller endre uregelmessigheter på overflaten, kan det være noe vi kaller for vitiligo. Vitiligo kan forekomme hos andre i familien også (ca 5%), det er «litt» arvelig. Flekkene er skarpt avgrensete og i motsetning til ved soppinfeksjoner, flasser de ikke, de er helt glatte. Behandlingsmessig har vi ikke så veldig mye å by på, men flekkene kan gå tilbake av seg selv. Jeg anbefaler at du oppsøker en hudlege for sikker diagnose. Han/hun vil også forklare deg hvordan du kan benytte dekkende sminke for å skjule flekkene og kan også foreslå behandling som kanskje kan virke. Vennlig hilsen hudlege Jon
Nøkkelord: #pigmentforstyrrelse #pigment #vitiligo
Student: Hei, har vært hos legen og frysebehandlet 3 fotvorter. Etter 4 uker skulle jeg komme tilbake for mer behandling. Skal jeg bruke noe annet i mellomtiden? De var ikke veldig store, og jeg ble bedt om å komme tilbake om 3 uker for kontroll og eventuell ny frysebehandling. Lurer litt på hvordan jeg skal forholde meg videre.
Hudlegen: Hei! Fotvorter er et problem for mange og det verserer mange behandlingsopplegg og varierende grad av saklig informasjon. Vortene skyldes et humant papillom virus som går inn og overtar styringen i overhudscellene. I stedet for å få den vanlig glatte hornhuden med døde cellelag som beskytter oss mot utenverdenen, dannes det store klumper av hornhud. Disse vortene inneholder lite vevsvæske og er således vanskelig tilgjengelige for sirkulerende antistoffer eller immunsystemets «killer cells». Derfor kan kroppen ha problemer med å «bli kjent med» viruset i første omgang og dernest også ha problemer med å kvitte seg med vortene selv om det etter hvert kommer en immunrespons på viruset. Det er der hudlegen kommer inn i bildet og informasjon er veldig viktig. Det gjelder nemlig også at vorter er godartete svulster som ligger vel definert i øvre hudlag rent «patologisk», de vokser ikke inn i «kjøttet» selv om det kan se og kjennes slik ut. En annen ting med vorter er at de har tendens til å sette seg på mest trykkbelastete steder og således gjør dobbelt vondt. Hensikten med frysing (kryokirurgi) er å få til en lokal blemmedannelse i sjiktet mellom hornhud og «basalmembran», da kan hele vorten løsne. Hvis man ikke kommer dypt nok, hjelper sannsynligvis ikke behandlingen. Så jeg ville ventet i hvert fall 1 uke, så tatt 2o-30 minutter fotbad (gjerne med Saltrates), deretter file forsiktig. Dersom vortene ikke løsner eller bare delvis, anbefaler jeg å fortsette å bruke vortemiddel så lesjonene er så flate som mulig ved oppfølgingsbehandlingen. Om du bruker vorteplaster eller Verrucid er fritt valg.
Lykke til!
Nøkkelord: #vorter #fotvorter #immunsystem #virus #frysebehandling #fotvorter #kryokirurgi
Ramona: Jeg er fra Pakistan. En tid tilbake fikk jeg kvise på nesa og jeg klemte den ut. Etterpå ble det en mørk flekk der kvisen var. Synes ikke det ser noe fint ut! Hva skal jeg gjøre?
Hudlegen: Hei Ramona! Pigmentering etter kviser eller sår med betennelse er dessverre veldig vanlig på mørk asiatisk hud (hudtype 5). Det er en del av sårreaksjonen og kan forsvinne gradvis, men tar lang tid og går ikke alltid helt bort. Det kalles postinflammatorisk hyperpigmentering. Her er det viktig å være tålmodig og ikke gå på steder for å få gjort laserbehandling, sliping eller annet, da blir du ganske sikkert bare verre. Noen ganger bruker vi et blekemiddel som heter hydroquinone 2-4% , men det fås nå bare på reseptfritak (Pigmanorm). Det er også viktig for deg å ha litt lokalbehandling som kan motvirke at du får flere kviser f eks Epiduo eller Differin gel, også på resept. .
Mvh Hudlege Jon
Nøkkelord: #pigment #pigmentflekk #PIH #postinflammatorisk hyperpigmentering #arr #acne
Anders: Hei, min sønn på 5 år fikk plutselig et utslett på hånd og håndledd. Dette fortonet seg først som små røde, opphøyede prikker som ble til flekker og som formerte seg. Det er noe mer på den ene hånden enn den andre. Dette har nå vedvart i ca 4 uker og det blir ikke bedre. Legen vet ikke hva det er enda vi har vært der flere ganger. Håper du kan gi oss svar!
Hudlegen: Hei Anders! Litt vanskelig å si hva sønnen din har uten å ha sett det. Kan være en form for hudinfeksjon, men mest sannsynlig er det litt barneeksem, også kalt atopisk eksem. Det forekommer mest i familier med tørr hudtype, høysnue astma og div allergier, selv om eksemet i seg selv ikke trenger være utløst av allergi.
I tillegg til fuktighetskrem som f eks Miniderm kan du benytte en fet hydrokortisonkrem som ikke er farlig og fås i håndkjøp, Mildison. Bruk den 1-2 g dgl 1-2 uker om gangen og fuktighetskrem hele tiden og se hvordan det går. Dersom det ikke gir seg, bør du nok oppsøke hudlege etter hvert for sikrere diagnose etter undersøkelse og behandlingsforslag etter det. Mvh Jon L
Nøkkelord: #utslett #eksem #atopisk_eksem #fuktighetskrem #hydrokortison
FORTVILET MANN 45: Har i mange-mange år vært plaget av sterk rødfarge i ansiktet.
Var til spesialist og ble henvist til hudavd. v/Universitetssykehuset i Bergen. Her satte de straks i gang med laserbehandling og de fikk vekk de sprengte blodkarene som lå ytterst i huden. Men jeg har fortsatt en meget sterk rødfarge som de sier de ikke klarer å få bort fordi den sitter for dypt. Er det noe legemiddel som kan hjelpe meg? Evt, krem eller annet? Er meget takknemlig for svar. Hilsen
Hudlegen: Hei! For meg høres det ut som du fortsatt har blodkar i huden som bør kunne behandles med en annen laser, og lurer dessuten på om du kanskje ble behandlet med en annen type lysmaskin (IPL) enn laser. For det du beskriver, er antakeligvis den laseren som heter Cutera eller V-beam det beste og den finnes bl a på Hudavd RH, men ikke i Bergen. Såkalt IPL (f eks Nordlys) kan også hjelpe. Du kan be om å bli henvist dit evt kan du velge å gå til privat behandling, men da koster det endel mer. En omgang med testfelt evt en full behandling vil kunne fortelle om dette virker og risikoen for bivirkninger er veldig liten. Dog er forbigående hevelse og rødhet vanlig og noen ganger forbi-gående bloduttredelse /misfarging . Mvh Jon L
Nøkkelord: #rød #blodkar #blodkarlaser #cutera #ulerythem
Kviser kan dessverre etterlate seg arrdannelser, og i noen tilfeller pigmentflekker. Dette kan forekomme på ryggen og/eller andre steder der man har vært plaget med kviseutbrudd. Det kan være vanskelig å få dette helt fint igjen. Det viktigste er at man holder ryggen (og andre aktuelle områder) kvisefri. Det vil si at man passer på å få nødvendig behandling dersom utbruddene skulle forverre seg.
En del av arrene og pigmenteringene kan bedre seg spontant, så det kan lønne seg å være litt tålmodig. Husk å bruk solkrem dersom du er ute i sola. Dette vil hjelpe til å hindre pigmenteringer.
Det er ellers mange type behandlinger på markedet i dag som kan gi inntrykk av at arr kan kan fjernes helt, men i mange tilfeller risikerer man også å få bivirkninger som kan gjøre hele situasjonen verre. Det anbefales derfor at man hovedsakelig går til hudlege for å få slike arr vurdert.
F eks. er Blue Peel en form for syrebehandling (trikloreddiksyre) som kan være mer risikabel på kroppen enn i ansiktet og den kan gi både pigmentmangel og økt pigmentering. Forskjellige lys- eller laserbehandlinger vil heller ikke ha noe særlig effekt og tar man i for mye kan det bli verre.
Nøkkelord: #arr #rygg #peel #arrbehandling #akne
Plaget dame: Fra barneårene har jeg hatt et utslett, som jeg ikke skjønner hva kommer av, på hendene. Det kommer i form av røde flekker som prikker og stikker i håndflatene. Anfallene kan variere i styrke. Noen ganger merker jeg dem så vidt, andre ganger er det som hendene svulmer opp, det verker og blir svært ubehagelig. Anfallene kan vare fra et minutt til over en halvtime. Noen ganger har jeg disse anfallene i dagevis, andre ganger kan det gå et halvår eller mer mellom anfallene. Jeg trodde først det var en form for allergi, men jeg får dem til alle årstider og i alle sammenhenger. Jeg har etter hvert merket en viss sammenheng mellom stress og disse anfallene, men tør ikke si det helt sikkert. Det er stort sett når jeg uroer meg over lengre tid at disse dukker opp. Resultatet av utslettet er i alle fall at jeg etter noen dager begynner å flasse av på hendene. Det ser ikke spesielt lekkert ut, og huden under er svært tynn og sår. Avflassingen vedvarer som regel noen uker. Har du noen idé om hva dette kan være, og om det kan behandles eller om jeg kan gjøre noe for å unngå det?
Hudlegen: Hei! Litt vanskelig å si sikkert hva dette er. Kan være en form for elveblest som utløses av stress og fysikalsk (kulde, varme, trykk) påvirkning eller en spesiell blemmesykdom som kommer og går uten spesiell foranledning, men som kan utløses av stress. Jeg er helt enig med deg i at dette neppe er allergisk betinget, så du behøver ikke kaste bort tid og penger på allergi tester. Likevel kan antihistaminer hjelpe. Det kan også være aktuelt å gi deg litt kortisonsalve til bruk ved utbrudd. I sjeldnere tilfeller gis tablettkur med kortison fra starten på slike utbrudd, men det kan ha bivirkninger og bør brukes med forsiktighet og etter forskrivning og samråd m hudlege. Tror nok det vil være lurt at en hudlege ser utslettene dine i utbruddsfasen for å kunne stille en sikker diagnose. – Mvh Jon L
Nøkkelord: #hender #kløe #elveblest
Mor: Datteren min på 6 år falt og bet seg i tungen. Det ble en stor og dyp flenge midt på tunga. Etter 6 dager har ikke såret grodd. Det er fortsatt mye hevelse og klumpdannelse og sårflatene har ikke grodd inn i hverandre, men det er en dyp kløft ned i tunga. Hva skal vi gjøre – Mor
Hudlegen: Hei! Dette høres ut til å være en ganske dyp flenge og da er hovedregelen at det bør sys. Dersom ikke sårkantene har kontakt med hverandre er det lite sannsynlig at det tilheler fint av seg selv. Jeg synes dere bør kontakte en øre-nese-halsavdeling eller oralkirurgisk avdeling for vurdering. Bare kontakt vedkommende poliklinikk direkte pr tlf, informer om problemstillingen og be om råd. Dersom dere får en er rask vurderingstime, kan dere evt skaffe henvisning fra fastlegen underveis for at det skal gå raskest mulig. Mvh Jon L
Nøkkelord: #tunge #skade #flenge #kutt #sy #akutt
Røde prikker på huden – cherry angiomer
Engstelig dame: Jeg er en kvinne på 47. I løpet av de siste par år har jeg merket små røde prikker eller blemmer på huden, spesielt på brystet, armene, magen og bena. Prikkene er bittesmå, blemmene litt større. De sistnevnte minner om føflekker, men er røde. Jeg har aldri hatt noe sånt før, men nå er det ganske mange av dem, og jeg lurer på hva dette kan være.
Hudlegen: Etter beskrivelsen høres du ut til å ha, som du antyder selv, en ufarlig aldersforandring i huden, som gjerne kommer etter 40 års alder uten noen spesiell årsak og uten å være tegn på noen form for sykdom. Det er noen små blodkarsvulster som kalles cherry angiomer. Noen får svært mange av disse, andre bare noen få. Behandling er ikke nødvendig av medisinske grunner, men mange misliker de godt synlige flekkene. Den mest anvendelige behandlingen er som i stor grad kan fjerne prikkene og flekkene på en rask og ikke særlig plagsom måte. Da sender man et lys inn i huden der det er flekker. Da skjer det noe som kalles absorpsjon og lyset går over til varme som dermed kan lukke blodkaret og få flekken til å forsvinne. Det kan tas mange på en gang. Det blir vanligvis ikke merker etter behandlingen.
Mvh Jon L
Nøkkelord: #cherry_angiomer #senil_angiomer #cherry_spots #hemangiom #blod #blodkar #absorpsjon #karlaser
Gutt som fortsatt klør: Legen sier at jeg har fått skabb. Har nettopp tatt en full kur med kremen Nix. Skiftet sengetøy og vasket. Jeg oppbevarer sengetøyet sammen med klærne mine om dagene og de har ligget sammen med sengetøyet før behandling. Jeg lurer på om jeg må ta en ny kur pga dette?
Hudlegen: Hei! Midden lever først og fremst på og i huden og liker seg best der det er godt og varmt, er under ca 0,3 mm i diameter og har ikke så veldig stor aksjonsradius. Det er lite trolig at midden ville begynne å vandre fra dynen og bort til klærne og sette seg klar til å grave seg ned i huden din neste gang du skulle ta dem på. Midden overlever heller ikke lenge i værelsestemperatur på åpne flater. Smitte / overføring skjer først og fremst ved direkte kroppskontakt fra hud til hud, og ikke så lett da heller. Som konklusjon vil jeg si at risikoen for å få midden tilbake via sengetøyet og klærne er så liten at jeg ikke vil anbefale en ekstra behandling for sikkerhets skyld. For mye behandling kan også føre til betydelig hudirritasjon og kløe. For øvrig er det viktig å være klar over at kløen ikke gir seg med en gang etter vellykket behandling. Det kan gå 2-4 uker med avtakende kløe og da anbefaler vi bare fuktighetskrem evt litt hydrokortison, ikke stadig gjentatte Nix kurer. Mvh Jon L
Les mer om skabb og behandling
Nøkkelord: #skabb #scabies #kløe #smitte #nix #permithrin #postskabiøs_kløe
Pappa: Datteren min på nesten 6 år har i et par år hatt et utslett som er rødt og klør på begge armene i albuebøyene. Utslettet er verst om vinteren. Ved undersøkelse på matallergi, var det utslag på egg og forhøyet IgE , ellers negativt. Siden fastlegen ikke kunne gi meg ordentlig svar, lurer jeg på betydningen av prøven.
Hudlegen:Hei! Datteren din har barneeksem, også kalt atopisk eksem, som manifesterer seg spesielt i albuebøyer og knehaser i småbarnsalder og klør mye. Det ledsages gjerne av generelt tørr hud og andre i familien kan ha høysnue, astma, eksem og/eller matvareallergi. Det er ikke nødvendigvis slik at alle med eksem har allergi, eller at evt allergi er årsak til eksemet. Forhøyet IgE(antistoff ved straksallergi) i blodprøve gir et uttrykk for at datteren din har allergi for noe, men ikke for hva. De spesifikke testene så langt, slår ut på eggehvite og det tyder på at det kan foreligge allergi mot et eller flere av proteinene i eggehvite. De andre negative testene kan tyde på at det ikke er allergi mot disse stoffene. Matvaretester bør følges opp med eliminasjonsdiett, der man fjerner aktuelle fødemiddel for å se om det virker inn på eksem / almentilstand. Det er aktuelt å eliminere egg og matvarer med eggtilsetning fra dietten til sønnen din for å se om dette bedrer kløe / eksem. Du kan også smøre eksemet med kortisonkremene Mildison eller Locoid, samt fuktighetskrem etter dusj og bad. Det er mulig å vokse av seg matvareallergi ved at man utvikler såkalt toleranse. Dermed kan det være aktuelt å forsøke å introdusere egg i kosten igjen etter hvert. Mvh Jon L
Nøkkelord: #atopisk_eksem #atopisk_dermatitt #matavareallergi #eggeallergi #barneeksem #IgE
Jente: I forbindelse med et vektproblem er jeg blitt tiltakende plaget av klam hud og irritasjonstilstand i foldene på magen og ned mot skrittet. Det blir veldig varmt, klamt og rødt, og kan både klø, lukte og væske. Har forsøkt flere leger og forskjellig behandling, men bare med forbigående effekt. Synes overvekten er pinlig, at det er vanskelig å gå til lege og aner ikke hvordan jeg skal bli bra. Håper du kan hjelpe meg! Jente som helst ikke vil vise seg frem
Hudlegen: Hei! Du trenger ikke være flau for dette. Det du har, er mye vanligere enn du tror! Men jeg forstår at du sjeneres av de problemene du beskriver og at du gjerne vil bli kvitt dem. Du sier at du er overvektig og at du mener det er den egentlige årsaken. Du kan ha delvis rett i dette. Derfor bør du nok i tillegg til å få hjelp til å løse det mest aktuelle med huden, også motivere deg ekstra for å arbeide med vektproblemet med hjelp fra din fastlege, annen støtteperson eller i en gruppesammenheng. Da er muligheten best til å bli varig bra.
Når hud ligger mot hud og man blir varm, svetter osv. blir det øverste hornlaget i huden mer vannholdig, noe som gjør det til et vekstmedium isteden for beskyttelse mot angrep fra sopp og bakterier. Ofte er en hyppig forekommende sopp som heter candida albicans en aktiv deltaker i denne formen for utslett. Den oppbløtte huden i hudfolden m lite tilgang på luft er også utsatt for bakterieangrep.
For å få det til å normalisere seg, anbefaler jeg at du benytter Hydrocortison-Fucidin om morgenen og Datakort om kvelden, dessuten en fuktighetskrem som Locobase Fet eller Repair, som kan brukes alene når du har fått det bra. De 2 førstnevnte må du få på resept fra Fastlegen. Til dusjing foreslår jeg bruk av Lactacyd, Neutrogena eller CeraWe i hudfolder og nedentil. Dersom foreskrevne behandling ikke er tilstrekkelig, må du få legen til å skrive ut Alsols løsning 1 % (fra bl a Jernbaneapoteket i Oslo), som du kan tynne med 50 % vann og legge i foldene med oppbløtte linkluter 30 min daglig til hudforandringene tørker opp og du kan fortsette med kremene. Hvis du ikke får det til med dette, er det best at du søker hjelp hos hudlege.
Vi er vant til å se mange slags sykdommer og forandringer på huden hos mennesker i alle størrelser og fasonger uten at vi tenker nedsettende eller fordømmende om dem som kommer med plagene. Vår oppgave er først og fremst fokusert på hvordan vi med kunnskaper og erfaring kan være til hjelp og støtte for dem som trenger det.
Så du og andre bør ikke være redde for å søke råd når det er behov for det.
Lykke til videre! Mvh Hudlegen
Nøkkelord: #hudfolder #overvekt #hudirritasjon #candida #sopp #flaut #hydrokortison #antiseptisk #alsol #intertrigo #ømfintlig
Kvinne 62: Det siste året har jeg merket en rød flekk på huden under øyet. Den kjennes tørrere enn øvrig hud under øyet, den klør litt og overflaten er litt hard, kantete og ujevn. Hva kan dette være hvordan kan jeg bli kvitt det? Kvinne 62
Hudlegen: Hei! Siden jeg ikke vet noe om andre sykdommer eller sykdomsdisposisjoner hos deg og din slekt, eller hvordan flekken egentlig ser ut, må jeg gjette litt. Høres ut som flekken er relativt konstant/ gradvis tiltakende og da tenker jeg på at det kan være en liten celleforandring. Slike forekommer sjelden før 40 års alder og fortrinnsvis hos dem som har solt seg mye og ikke tålt det så godt, kanskje lys eller fregnete hudtype.
En slik flekk er distinkt, rød med litt ru skjelling på overflaten, men klør vanligvis ikke.
Celleforandringer i huden kan behandles med frysing eller krem + lys (fotodynamisk behandling).
Når du angir at flekken klør, tenker jeg at det alternativt kan være en form for eksemutslag, gjerne i familier der en eller flere har barneeksem, høysnue, astma eller matallergi. Utslag av såkalt atopisk eksem omkring øynene kan komme tidlig, men vanligvis utbrudd først i tenårene eller i voksen alder. Ofte varierer utslagene litt innen det samme området og forekommer symmetrisk på begge sider.
Man må også tenke på en annen form for eksem som kalles seborrhoisk eksem som slår ut hos en del kvinner i voksen alder.
Ved eksem er det ofte symmetrisk, på begge sider mens solar keratose ofte bare på en side.
Siden vi ikke vet helt om du har en form for eksem eller celleforandring, foreslår jeg at du forsøker litt med hydrokortison krem 1-2 uker om gangen. Det er ikke farlig å bruke i så kort tid selv om det står på tuben at man ikke skal benytte kremen i ansiktet. Dersom det er eksem vil det hjelpe og kanskje ta bort flekken, evt bare forbigående. Er det en celleforandring, vil effekten av slik behandling være liten. Da er det større risiko for at det er en celleforandring. Da anbefaler jeg en tur til hudlege for diagnostikk og behandling. Mvh Jon L
Nøkkelord: #celleforandring #solskade #solar_keratose #seborrhoisk_eksem #frysing #kryokirurgi #PDT #fotodynamisk_behandling
Pappa: Vi har 2 barn på 5 og 7 år som vi tror har fått mollusker. De har flest på bena og dessuten noen spredt på andre steder på kroppen Molluskene har vært der i et år nå og ser ikke ut til å forsvinne. I forbindelse med et legebesøk fikk jeg beskjed om å skjære dem vekk selv, men det har vi måttet gi opp. Det begynner lett å blø og det er vanskelig å få det helt bort. Enkelte steder er molluskene blitt røde «betente” og veldig stygge å se på. Jeg vil gjerne ha svar på hva som må til for å bli kvitt dette. Har liten tro på at de vil forsvinne av seg selv. Dessuten redd for smitte til andre barn og problemer i barnehage og på skole. Skal vi bruke vortemidler eller kanskje vi må til hudlege.? Begynner å bli nokså ferdige med dette og heller ikke så lett å være «doktor» for egne barn uten utdannelse eller opplæring!
Hudlegen: Heisann! Høres ut som både barna og dere voksne har vært plaget lenge nok!
Mollusker er helt ufarlig, men et virus som først og fremst rammer barn og gjerne dem med tendens til eksem og allergi. Er også ganske smittsomt. Det kan ta lang tid å danne antistoffer slik at de forsvinner av seg selv, men etter et år er det sannsynligvis såpass god immunitet at de kan holde seg borte dersom de blir fjernet på riktig måte. At de er røde og betente, øker sannsynligheten for dette.
Å fjerne mollusker er imidlertid ingen jobb for amatører og bør utføres av en kyndig hudlege. For å få det til å fungere, må som regel barn og en forelder komme en gang først til undersøkelse, også for at barna skal bli kjent med legen og bli forklart hva som skal skje. Samtidig får man resept på EMLA krem som skal legges på hver vorte og dekkes med plast 1-2 timer før prosedyren. Selve behandlingen utføres med «skarp skje” som legen skraper ut mollusklegemet med, på hver enkelt lesjon. Viktig å fjerne alle dersom det lar seg gjennomføre praktisk. Med «hendig» hudlege og trygge foreldre sammen med barnet pleier dette å gå greit. Det blør litt med en gang, men det gir seg raskt og sårene tilheler som regel uten arr. Dersom barnet opplever det smertefullt og vegrer seg , må lege og foreldre akseptere det og avslutte behandlingen. Lykke til! Mvh Jon L
Nøkkelord: #mollusker #molluscer #vorter #virus #virusvorter #smittsomt #atopisk_eksem #atopisk_dermatitt #immunforsvar
Gutt 28 år: Jeg er en gutt på 28. De siste ukene har jeg begynt å klø mer og mer sånn at det både er sjenerende om dagen og at jeg ikke får sove om natten. Plagene startet gradvis noen uker etter at jeg hadde vært på en backpackertur med overnatting på div «enkle» steder i Østen. Var også litt sammen med en dame noen dager av turen og da overnattet vi i samme seng. Hendene mine har nå fått noe som ligner blemmer og sår på siden av fingrene og innsiden av håndleddene.
Kløen på kroppen er der hele tiden spesielt på utsiden av hofter og lår, og er spesielt ille etter at jeg har lagt meg om kvelden. Det klør også der det ikke er utslett. Ingen kremer eller allergitabletter har hjulpet.
Er redd for at det kan være smittsomt og tør ikke være sammen med andre mennesker, ikke damer og heller ikke besøke barna til broren min! Føler meg helt «spedalsk».
Hva feiler jeg og hva skal jeg gjøre?
Hudlegen: Dette høres veldig plagsomt ut! Men det kan være forskjellige muligheter.
Med elveblest(«urticaria») får man røde opphevete områder som klør og som flytter seg rundt, da er det bare kløe der det er utslett. Ved eksem er det som regel tørre, røde hudforandringer som klør.
Ved en undersøkelse av deg ville jeg først og fremst forsøkt å finne ut om det kunne være en infeksjon med skabbmidd. Dette gir sterk og tiltakende nattlig kløe som ofte forsterkes når man kommer under dynen, dessuten oppstår det ofte små vannblemmer på fingrene samt på innsiden av håndleddet. Dersom disse små blemmene studeres nøye med en god lupe og sterkt lys, kan man se en liten sort prikk som er midden.
Skabbinfeksjon (skabb / scabies) er relativt vanlig og kan overføres ved direkte fysisk kontakt eller indirekte via håndklær eller sengetøy.
Behandlingen er «enkel» med Nix som smøres fra halsen og ned spesielt grundig på hender, under armene, men ellers over hele kroppen utenom ansiktet. Man beholder kremen på i 12 timer, neste dag dusj og rene klær og sengetøy. Dersom andre i omgangskretsen klør, trenger de sannsynligvis samme behandling. Men anbefaler u s hos hudlege først. Personer i samme husstand skal alltid behandles samtidig, men barn og gravide kan ikke benytte Nix.
PS: I Norge er det i senere tid rapportert stadig flere med skabb som ikke blir bra med permitrin (Nix) og som må ha behandling med tbl Stromectol (Ivermectin). Før slik behandling er det enda viktigere med sikker diagnose som best gjøres hos hudlege og som ellers synkronisert behandling av partner(e) og andre i samme husstand med nær direkte eller indirekte kontakt.
Nøkkelord: #Utslett #kløe #eksem #skabb #blemmer_håndledd #elveblest #våkenetter #smittsomt #scabies
Kvinne 50 år: Hei, Jeg har noen pigmentflekker i ansiktet som jeg ønsker å få fjernet. Må jeg til hudlege eller kan jeg gå på en skjønnhetssalong?
Hudlegen: Det finnes jo forskjellige typer pigmentflekker, men i dette tilfellet dreier det seg sannsynligvis om pigmentopphopninger som er lokalisert hyppigst i tinninger og kinn, på folkemunne kalt «leverflekker» («lentigo benigna»), men som altså er forårsaket av soling.
Slike kan behandles med fryseteknikk(kryokirurgi) hos hudlege, men viktig at det gjøres veldig forsiktig slik at man bare får vekk det overflødige pigmentet uten å lage et arr med ekstra pigmentering omkring eller en lokal pigmentmangel (hvit flekk). De kan også behandles med pigmentlaser for å oppnå det samme.
Det forekommer også pigmentflekker som er hormon- og solbetingete i ansiktet, men dette er gjerne mer utbredte områder symmetrisk i panne, øvre kinn og på overleppe og de kommer ved p-pillebruk og soling eller ved svangerskap, hyppigst i aldersgruppen 20-40, og kalles «melasma». Disse behandles med blekekrem og høy solbeskyttelse. De forskjellige pigmentforstyrrelsene behandles tryggest hos hudlege som kan stille riktig diagnose og anbefale/utføre behandling i hvert enkelt tilfelle.
Nøkkelord: #pigment #pigmentforstyrrelse #lentigo #melasma #hormonpigmentering #solskade
#laser #frysing #kryokirurgi #pigmentflekker
Legen sier at jeg har fått skabb. Har nettopp tatt en full kur med kremen Nix. Skiftet sengetøy og vasket. Jeg oppbevarer sengetøyet sammen med klærne mine om dagene og de har ligget sammen med sengetøyet før sengetøyet før behandling. Jeg lurer på om jeg må ta en ny kur pga dette?
Gutt som fortsatt klør
Hei! Midden lever først og fremst på og i huden og liker seg best der det er godt og varmt, er under ca 0,3 mm i diameter og har ikke så veldig stor aksjonsradius. Det er lite trolig at midden ville begynne å vandre fra dynen og bort til klærne og sette seg klar til å grave seg ned i huden din neste gang du skulle ta den på. Midden overlever heller ikke lenge i værelsestemperatur på åpne flater. Smitte / overføring skjer først og fremst ved direkte kroppskontakt fra hud til hud, og ikke så lett da heller. Som konklusjon vil jeg si at risikoen for å få midden tilbake via sengetøyet og klærne er så liten at jeg ikke vil anbefale en ekstra behandling for sikkerhets skyld. For mye behandling kan også føre til betydelig hudirritasjon og kløe. For øvrig er det viktig å være klar over at kløen ikke gir seg med en gang etter vellykket behandling. Det kan gå 2-4 uker med avtakende kløe og da anbefaler vi bare fuktighetskrem evt litt Hydrocortison, ikke stadig gjentatte Nix kurer. Mvh Jon L
Les mer om symptomer og behandling av skabb
Nei, dessverre har vi ikke noe effektivt å tilby. Det finnes diverse eksperimentelle opplegg som pigmenttransplantasjon, div tbl kombinert m lys osv, men det er dessverre ikke noe som har varig dokumentert effekt. Dessuten kan en del av de aktuelle behandlingene ha bivirkninger. Det er således ikke noe vi kan anbefale pr i dag.
Livskvalitetsstudie på acnepasienter bekrefter at «kviser» kan ha alvorlige konsekvenser for mental helse, spesielt hos kvinner.
British Journal of Dermatology 1999: 140: 273-282: «The psycological and emotional impact of acne and the effect of treatment with isotretinoin» (Roaccutane): «The conception of acne needs to be changed from that of a troublesome skin complaint, to that of a disorder which has the potential to cause great damage, perhaps even in the long term, to the emotional functioning of the patient.»
For å få Roaccutanekur må du komme til konsultasjon og legen må evt bli enig med deg om at det er det du bør ha. Du kan komme til hudleger hos oss, men siden vi er helt private hjelper det ikke med henvisning eller egenandelskort. Første konsultasjon koster kr 1100, senere noe mindre. En Roaccutanekur koster ca kr 1250-1500 med Helfo støtte. Du må komme til kontroll hver annen mnd under behandlingen og må ikke bli gravid under kuren eller den første mnd etterpå. Kvinner i «fruktbar» alder må ta blodprøve 6 uker etter avsluttet kur.
Det er vanskelig å behandle. Karlaser kan hjelpe hvis de er blålige, f ø kan A-vitaminkremen Airol hjelpe litt, påsmøres hver kveld (evt annenhver hvis huden blir irritert).
Jeg er 17 år og har hatt kviser i flere år, hjelper en del med tetracyclin tbl. Skal jeg bare fortsette med det, eller finnes den andre tabletten?
Tetracyclin fungerer slik at det hjelper mens man holder på og en stund etterpå, så kommer plagene evt gradvis tilbake. I din alder er det ikke sikkert at kvisene vil fortsette i det «uendelige» så i forhold til det kan man tenke seg muligheten av å benytte tetracyclin i lange perioder i 1-3 år. Dersom ikke tegn til varig bedring, kan det likevel bli aktuelt med Roaccutane som gir en varig effekt for de fleste (opptil 85 % etter en kur). Roaccutane koster en del, er fosterskadelig under kuren(4-6mnd) og 1 mnd etter avsluttet behandling, gir tørre lepper og tørr hud og kan gi forbigående påvirkning av lever- og fettstoffskiftet. Det er også noen som får forbigående stivhet i muskulatur og ledd og finnes sjeldne enkeltrapporter på at det har vedvart etter kuren. Det er rapportert tilfeller av at noen blir deprimert av tablettene. Til tross for alt dette regner vi Roaccutane for en kur som er sikker og det eneste som gir varig effekt på spesielt tendens til større kviser (byller). Fordelen med Roaccutane er jo at man kan slippe mangeårig behandling med antibiotika. Hvis du lurer på om du kan få de andre tablettene, må du bestille time så en av hudlegene kan se på deg før vi kan diskutere litt nærmere, alternativt kan du fortsette med tetracyclin i 3-4 mnd til, så kan vi se hvordan det går.
Sting i ansiktet tas etter 7-8 dgr, på bryst 9-10dgr, på magen 12-14 og på ryggen 14 dgr. På kroppen kan du ordne det selv eller med hjelp. I ansiktet pleier vi å la helsepersonell gjøre det. Viktig å sette på kirurgisk tape rett etter at stingene er tatt og bruke tape der 2-4 uker etterpå for best mulig resultat. Hvis man kommer til oss for å ta sting, trenger man ikke bestille time, bare komme innom (NB! Ikke 11-12 da har vi møte/lunch).
Jeg får hvite tørre flekker på overkroppen om sommeren, noen sier at det kan være en sopp, er det mulig og kan jeg evt bli kvitt det?
Pityriasis versicolor er en slags soppinfeksjon med mer diskrete, men ofte ganske utbredte flekker på kroppen, kan flasse veldig lett eller bare være litt tørre og kan bli mer synlige som hvite skjolder ifm soling, om vinteren kan de vær gråbrune litt mørkere enn normal hud, derav navnet versicolor (omvendt farge). Denne «sykdommen» behandles med Fungoral shampo (tidl Selsun shampo), men de hvite flekkene tar ikke normal farge før etter at man igjen har vært i solen.
Til fjerning av blodkar benytter vi for det meste karlaseren Vbeam Perfecta. Synlige kar er det som er lettest å fjerne. 2-3 behandlinger kan være nødvendig, bortsett fra litt forbigående rødhet/hevelse er det lite å se etter behandlingen. Pris vanligvis 1350-2000 pr beh.
Jeg har mange «kuler» i huden på begge nedre øyelokk. Hva kan det være og hvordan kan jeg bli kvitt dem?
Du høres ut til å ha noen ufarlige godartete svulster («syringomer») som vi vanligvis reduserer/fjerner med diatermi/ strøm. Det blir småsår som gror i løpet av noen dager, koster 1350-1500 pr beh, må regne minst et par behandlinger. Det settes lokalbedøvelse i øyelokket, blir litt hovent etterpå
Hvordan skal jeg best unngå å bli brent i forbindelse med hårlaserbehandling?
Behandleren må spørre deg/ vite om hva slags hudtype du har og spesielt være forsiktig om du er mørk / pigmenterer lett. Du må også unngå behandling når du er brun ved og ikke eksponere de aktuelle områdene siste 6 uker før behandling.
Hvordan kan jeg vite om den hårlaserbehandlingen jeg går til er effektiv? Hva bør jeg se etter?
Det skal gjøre vondt. Huden skal se ut som du har «gåsehud» etter hver behandling. Hårene skal ikke gro ut etter noen dager. Resultatet i form av redusert vekst ser du først etter 6-8 uker i ansikt/ bikinilinje, 3 måneder på kroppen. Men du skal merke redusert «hårmanke» for hver behandling. Fort å vite at det er «permanent» må du vente minst et år.
Er det forskjell på p-pillers effekt på huden og kvisetendens?
Ja, de «moderne» kombinasjons-p-pillene Marvelon og Mercilon som inneholder gestagenet desogestrel og Yasmin som inneholder drospirenon kan gi redusert tendens til kviser, men til gjengjeld noe økt risiko for blodpropp. «Eldre» kombinasjons piller som er basert på gestagenet levonorgestrel sammen med østrogen som Microgynon og Loette har mindre tendens til å gi blodpropp, men kan til gjengjeld gi økt acnetendens.
Hvorfor benytter Hudklinikken kun ikke-permanent filler?
Vi støtter oss til kliniske studier, erfaringer og våre medisinske kunnskaper. Alt tyder så langt på at den ideelle filler, som altså vedvarer og ikke gir problemer, ikke er «oppfunnet», men at stadig noen vil forsøke å fremstille den, sannsynligvis uten hell.
Dersom man injiserer «fremmedlegemer» med eller uten proteinstruktur vil dette kunne gi en immunologisk reaksjon som fremstår som knuter i huden og som kan vedvare til materialet er ute. Dødt materiale i eller under huden vil heller ikke omgis av et aktivt immunsystem som annet levende vev og det vil være risiko for at det kan dannes noe som kalles biofilm, et slags bakterielag som kan gi grunnlag for kronisk infeksjon på et eller annet tidspunkt. En slik infeksjon vil være meget vanskelig å bli kvitt så lenge stoffet befinner seg i kroppen. Risikoen for at noe skal gå galt er sannsynligvis omtrent proporsjonal med «varigheten» av filleren og hvor mye som settes. Det ovenstående ser ut til å bekreftes i stor utstrekning i en hovedartikkel i det velrenommerte tidsskriftet for amerikanske hudleger Journal of American Academy of Dermatology; ref J Am Acad Dermatol 2011;64:1-34, der det fremkommer stor skepsis mot utstrakt bruk av semi-permanente og permanente fillere.
Hva slags ingrediens(er) er viktigst mot rynker og kan disse benyttes når man ammer eller er gravid?
Siden det er blitt mer og mer fokusert på risikofaktorer under svangerskap og amming og at ting som benyttes på huden kan tas opp og teoretisk sett gi konsentrasjoner i blodet som kan påvirke fosterutviklingen eller melken og påvirke barnet, frarådes alle kremer med ingredienser som man ikke vet sikkert er ufarlige. Derfor skal du ikke benytte det som er mest effektivt og best dokumentert mot rynker og andre aldersforandringer i huden, nemlig trettini (Airol). Dette kan benyttes når man ikke er gravid eller ammer, men må forskrives på resept og benyttes med forsiktighet da det kan gi hudirritasjon hos mange, som regel forbigående. Ellers trenger man bare en god fuktighetskrem uten spesielle dyre(og usikkert virksomme) ingredienser samt en solbeskyttende krem av kjent merke med UVA + B beskyttelse minst faktor 20 på utsatte steder (ansikt, hals, bryst, håndrygger, underarmer) evt litt lavere på andre steder som blir mindre eksponert. Så om man er nøye med disse siste tingene i ammeperioden, kan man alltids benytte antirynkekrem senere. Fruktsyrepreparatene har også dokumentert effekt mot rynker og andre aldersforandringer i huden. Enkel hudbehandling består som av 1)Skånsomt rensepreparat og eller bare vann på huden 2) en god fuktighetskrem 3) solbeskyttelse m A+B filter + evt en antirynkekrem med trettini eller fruktsyre evt kombinasjon av disse. Den viktigste enkeltfaktoren er solbeskyttelse i alle former.
Hei, har vært hos legen og frysebehandlet 3 fotvorter. Etter 4 uker skulle jeg komme tilbake for mer behandling. Skal jeg bruke noe annet i mellomtiden De var ikke veldig store, og jeg ble bedt om å komme tilbake om 3 uker for kontroll og eventuell ny frysebehandling. Lurer litt på hvordan jeg skal forholde meg videre. Student
Hei! Fotvorter er et problem for mange og det verserer mange behandlingsopplegg og varierende grad av saklig informasjon. Vortene skyldes et virus som går inn og overtar styringen i overhudsscellene. I stedet for å få den vanlig glatte hornhuden med døde cellelag som beskytter oss mot utenverdenen, dannes det store klumper av hornhud. Disse vortene inneholder lite vevsvæske og er således vanskelig tilgjengelige for sirkulerende antistoffer eller immunsystemets «killer cells». Derfor kan kroppen ha problemer med og «bli kjent med» viruset i første omgang og dernest også ha problemer med å kvitte seg med vortene selv om det etter hvert kommer en respons på viruset. Det er der hudlegen kommer inn i bildet og informasjon er veldig viktig. Det gjelder nemlig også at vorter er godartete svulster som ligger vel definert i øvre hudlag rent «patologisk», de vokser ikke inn i «kjøttet» selv om det kan se og kjennes slik ut. En annen ting med vorter er at de har tendens til å sette seg på mest trykkbelastete steder og således gjør dobbelt vondt. Hensikten med frysing er å få til en blemmedannelse i sjiktet mellom hornhud og «basalmembran», da kan hele vorten løsne. Hvis man ikke kommer dypt nok, hjelper sannsynligvis ikke behandlingen. Så jeg ville ventet i hvert fall 1 uke, så tatt 2o-30 min fotbad (gjerne med Saltrates), deretter file forsiktig for å se om vortene løsner. Dersom vortene ikke løsner eller bare delvis anbefaler jeg å bruke vortemiddel så lesjonene er så flate som mulig ved oppfølgingsbehandlingen. Om du bruker vorteplaster eller Verrucid er en smaksak.
Lykke til! Mvh Hudlegen
Jeg er fra India. En tid tilbake fikk jeg kvise på nesa og jeg klemte den ut. Etterpå ble det en mørk flekk der kvisen var. Synes ikke det ser noe fint ut! Hva skal jeg gjøre?– Anna
Hei Anna! Pigmentering etter kviser eller sår med betennelse er dessverre veldig vanlig på mørk asiatisk hud. Det er en del av sårreaksjonen og kan forsvinne gradvis, men tar lang tid og går ikke alltid bort. Her er det viktig å være tålmodig og ikke gå på steder for å få gjort laserbehandling, sliping eller annet, da blir du ganske sikkert bare verre. Noen ganger bruker vi et blekemiddel som heter Hydroquinone 2-4 %, men det fås nå bare på resept. Det er også viktig for deg å ha litt lokalbehandling som kan motvirke at du får flere kviser f eks Dalacin lin og Differin gel.
Mvh Hudlegen
Hei, min sønn på 4 år fikk plutselig et utslett hånd og håndledd. Dette fortonet seg først som små røde, opphøyede prikker som ble til flekker og som formerte seg. Det er noe mer på den ene hånden enn den andre. Dette har nå vedvart i ca 4 uker og det blir ikke bedre. Legen vet ikke hva det er enda vi har vært der flere ganger. Håper du kan gi oss svar! Jakop
Hei! Litt vanskelig å si hva sønnen din har uten å ha sett det. Kan være en form for hudinfeksjon, men mest sannsynlig er det litt barneeksem, også kalt atopisk eksem. Det forekommer mest i familier med tørr hudtype, høysnue astma og div allergier, selv om eksemet i seg selv ikke trenger være utløst av allergi.
I tillegg til fuktighetskrem kan du benytte en fet hydrocortisonkrem som ikke er farlig og fås i håndkjøp, Mildison. Bruk den 1-2 g dgl 1-2 uker om gangen og fuktighetskrem hele tiden og se hvordan det går. Dersom det ikke gir seg, bør du nok oppsøke hudlege etter hvert for sikrere diagnose etter undersøkelse og behandlingsforslag etter det. Mvh Jon L
Har i mange-mange år vært plaget av sterk rødfarge i ansiktet. Var til spesialist og ble henvist til hudavd. v/Universitetssykehuset i Bergen. Her satte de straks i gang med laserbehandling og de fikk vekk de sprengte blodkarene som lå ytterst i huden. Men jeg har fortsatt en meget sterk rødfarge som de sier de ikke klarer å få bort fordi den sitter for dypt. Er der noe legemiddel som kan hjelpe meg? Evt, krem el.lign? Er meget takknemlig for svar.
Hilsen FORTVILET MANN 45
Hei! For meg høres det ut som du fortsatt har blodkar i huden som bør kunne behandles med en annen laser, og lurer dessuten på om du kanskje ble behandlet med en annen type lysmaskin (IPL) enn laser. For det du beskriver, er antakeligvis den laseren som heter Vbeam Perfecta det beste og den finnes bl a på Hudavd RH, men ikke i Bergen. Du kan be om å bli henvist dit evt kan du velge å gå til privat behandling, men da koster det endel mer. En omgang med testfelt evt en full behandling vil kunne fortelle om dette virker og risikoen for bivirkninger er veldig liten. Dog er forbigående hevelse og rødhet vanlig.
Mvh Jon L
Hei! Jeg har arr og lysebrune pigmentflekker på hele ryggen. Det kom etter flere år med kviser og mørkebrune flekker over hele ryggen. Kvisene har gitt seg, men jeg er veldig misfornøyd med ryggen min og lurer på om noe kan gjøres. Jeg tenker på å gjøre en Obagi peel på hele ryggen. Hva synes du om det? Eller har du andre forslag? Jeg klarer ikke å gå i singleter eller kjoler, det er veldig hemmende med hudforandringene og arrene på ryggen? Jente 25
Hei! Skjønner godt at du vil gjøre mye for å få fin rygg, men med det utgangspunktet du beskriver er det nok vanskelig å få det til å bli perfekt. Det viktigste er at du holder ryggen kvisefri evt med nødvendig behandling dersom det igjen skulle forverre seg. En del av arrene og pigmenteringene kan bedre seg spontant, så det kan lønne seg å være litt tålmodig. Dersom du går på forskjellige steder og benytter mange behandlingsformer kan du risikere å få bivirkninger som gjør hele situasjonen verre. Blue Peel er en form for syrebehandling(trikloreddiksyre) som kan være mer risikabel på kroppen enn i ansiktet og den kan gi både pigmentmangel og økt pigmentering. Alfa hydroxy (fruktsyre) peelingene er litt mildere, men effekten på det du beskriver er dessverre ikke så god. Forskjellige lys- eller laserbehandlinger vil heller ikke ha noe særlig effekt og tar man i for mye kan det bli verre. Så totalt sett er behandlingstilbudet av ting som kan hjelpe i din situasjon dessverre lite. Synes du bør være delvis avventende og dersom du skal gjøre noe, evt bare fruktsyrepeelinger 1-2 serier før du igjen venter noen mnd og evt tar en serie til.
Mvh Hudlegen
Fra barneårene har jeg hatt et utslett, som jeg ikke skjønner hva kommer av, på hendene. Det kommer i form av røde flekker som prikker og stikker i håndflatene. Anfallene kan variere i styrke. Noen ganger merker jeg dem så vidt, andre ganger er det som hendene svulmer opp, det verker og blir svært ubehagelig. Anfallene kan vare fra et minutt til over en halvtime. Noen ganger har jeg disse anfallene i dagevis, andre ganger kan det gå et halvår eller mer mellom anfallene. Jeg trodde først det var en form for allergi, men jeg får dem til alle årstider og i alle sammenhenger. Jeg har etter hvert merket en viss sammenheng mellom stress og disse anfallene, men tør ikke si det helt sikkert. Det er stort sett når jeg uroer meg over lengre tid at disse dukker opp. Resultatet av utslettet er i alle fall at jeg etter noen dager begynner å flasse av på hendene. Det ser ikke spesielt lekkert ut, og huden under er svært tynn og sår. Avflassingen vedvarer som regel noen uker. Har du noen idé om hva dette kan være, og om det kan behandles eller om jeg kan gjøre noe for å unngå det? – Plaget dame
Hei! Litt vanskelig å si sikkert hva dette er. Kan være en form for elveblest som utløses av stress og fysikalsk (kulde, varme, trykk) påvirkning eller en spesiell blemmesykdom som kommer og går uten spesiell foranledning, men som kan utløses av stress. Jeg er helt enig med deg i at dette neppe er allergisk betinget, så du behøver ikke kaste bort tid og penger på allergi tester. Likevel kan antihistaminer hjelpe. Det kan også være aktuelt å gi deg litt cortisonsalve til bruk ved utbrudd. I sjeldnere tilfeller gis tablettkur med cortison fra starten på slike utbrudd, men det kan ha bivirkninger og bør brukes med forsiktighet og etter forskrivning og samråd m hudlege. Tror nok det vil være lurt at en hudlege ser utslettene dine i utbruddsfasen for å kunne stille en sikker diagnose. – Mvh Jon L
Jeg er en kvinne på 48. I løpet av de siste par år har jeg merket små røde prikker eller blemmer på huden, spesielt på brystet, armene, magen og bena. Prikkene er bittesmå, blemmene litt større. De sistnevnte minner om føflekker, men er røde. Jeg har aldri hatt noe sånt før, men nå er det ganske mange av dem, og jeg lurer på hva dette kan være. Engstelig dame
Etter beskrivelsen høres du ut til å ha, som du antyder selv, en ufarlig aldersforandring i huden, som gjerne kommer etter 40 års alder uten noen spesiell årsak og uten å være tegn på noen form for sykdom, nemlig små blodkarsvulster som kalles ”cherry angiomer”. Noen får svært mange av disse, andre bare noen få. Behandling er ikke nødvendig av medisinske grunner, men mange misliker de godt synlige flekkene. Den mest anvendelige behandlingen er karlaser som i stor grad kan fjerne prikkene og flekkene på en rask og ikke særlig plagsom måte. Da sender man et lys inn i huden der det er flekker. Da skjer det noe som kalles absorpsjon og lyset går over til varme som dermed kan lukke blodkaret og få flekken til å forsvinne. Det kan tas mange på en gang. Det blir vanligvis ikke merker etter behandlingen.
Datteren min på 6 år falt og bet seg i tungen. Det ble en stor og dyp flenge midt på tunga. Etter 6 dager har ikke såret grodd. Det er fortsatt mye hevelse og klumpdannelse og sårflatene har ikke grodd inn i hverandre, men det er en dyp kløft ned i tunga. Hva skal vi gjøre – Mor
Hei! Dette høres ut til å være en ganske dyp flenge og da er hovedregelen at det bør sys. Dersom ikke sårkantene har kontakt med hverandre er det lite sannsynlig at det tilheler fint av seg selv. Jeg synes dere bør kontakte en øre-nese-halsavdeling eller oralkirurgisk avdeling for vurdering. Bare kontakt vedkommende poliklinikk direkte pr tlf, informer om problemstillingen og be om råd. Dersom dere får en er rask vurderingstime, kan dere evt skaffe henvisning fra fastlegen underveis for at det skal gå raskest mulig.
Mvh Jon L
Datteren min på nesten 6 år har i et par år hatt et utslett som er rødt og klør på begge armene i albuebøyene. Utslettet er verst om vinteren. Ved undersøkelse på matallergi, var det utslag på egg og forhøyet IgE, ellers negativt. Siden fastlegen ikke kunne gi meg ordentlig svar, lurer jeg på betydningen av prøven. Pappa
Hei! Datteren din har ”barneeksem”, også kalt ”atopisk” eksem som manifesterer seg spesielt i albuebøyer og knehaser i småbarnsalder og klør mye. Det ledsages gjerne av generelt tørr hud og andre i familien kan ha høysnue, astma, eksem og/eller matvareallergi. Det er ikke nødvendigvis slik at alle med eksem har allergi, eller at evt allergi er årsak til eksemet. Forhøyet IgE gir et uttrykk for at datteren din har allergi for noe, men ikke for hva. De spesifikke testene så langt, slår ut på eggehvite og det tyder på at det kan foreligge allergi mot et eller flere av proteinene i eggehvite. De andre negative testene kan tyde på at det ikke er allergi mot disse stoffene. Matvaretester bør følges opp medeleminasjonsdiett, der man fjerner aktuelle fødemiddel for å se om det virker inn på eksem / almentilstand. Det kan således være aktuelt å eliminere egg og matvarer med eggetilsetning fra dietten til sønnen din for å se om dette bedrer kløe / eksem. Du kan også smøre eksemet med cortisonkremene Mildison eller Locoid, samt fuktighetskrem etter dusj og bad. Det er mulig og ”å vokse” av seg matvareallergi ved at man utvikler såkalt toleranse. Således kan det være aktuelt å forsøke å introdusere egg i kosten igjen etter hvert. Mvh Jon L
I forbindelse med et vektproblem er jeg blitt tiltakende plaget av klam hud og irritasjonstilstand i foldene på magen og ned mot skrittet. Det blir veldig varmt, klamt og rødt, og kan både klø, lukte og væske. Har forsøkt flere leger og forskjellig behandling, men bare med forbigående effekt. Synes overvekten er pinlig, at det er vanskelig å gå til lege og aner ikke hvordan jeg skal bli bra. Håper du kan hjelpe meg! Jente som helst ikke vil vise seg frem
Hei! Du trenger ikke være flau for dette. Det du har er mye vanligere enn du tror! Men jeg forstår at du sjeneres av de problemene du beskriver og at du gjerne vil bli kvitt dem. Du sier at du er overvektig og at du mener det er den egentlige årsaken. Du kan ha delvis rett i dette. Derfor bør du nok i tillegg til å få hjelp til å løse det mest aktuelle med huden, også motivere deg ekstra for å arbeide med vektproblemet med hjelp fra din fastlege, annen støtteperson eller i en gruppesammenheng. Da er muligheten best til å bli varig bra.
Når hud ligger mot hud og man blir varm, svetter osv blir det øverste hornlaget i huden mer vannholdig, noe som gjør det til et vekstmedium isteden for beskyttelse mot angrep fra sopp og bakterier. Ofte er en hyppig forekommende sopp som heter candida albicans en aktiv deltaker i denne formen for utslett. Den oppbløtte huden i hudfolden m lite tilgang på luft er også utsatt for bakterieangrep.
For å få det til å normalisere seg, anbefaler jeg at du benytter Hydrocortisom-Fucidin om morgenen og Dactacort om kvelden, dessuten en fuktighetskrem som Locoabase ”Fet” eller ”Repair”, som kan brukes alene når du har fått det bra. De 2 førstnevnte må du få på resept fra Fastlegen. Etter dusjing foreslår jeg bruk av Lactacyd eller Neutrogena i hudfolder og nedentil. Dersom foreskrevne behandling ikke er tilstrekkelig, må du få legen til å skrive ut Alsols løsning 1 % (fra bl a Jernbaneapoteket i Oslo), som du kan tynne med 50 % vann og legge i foldene med oppbløtte linkluter 30 min daglig til hudforandringene tørker opp og du kan fortsette med kremene. Hvis du ikke får det til med dette, er det best at du søker hjelp hos hudlege.
Vi er vant til å se mange slags sykdommer og forandringer på huden hos mennesker i alle størrelser og fasonger uten at vi tenker nedsettende eller fordømmende om dem som kommer med plagene. Vår oppgave er først og fremst fokusert på hvordan vi med kunnskaper og erfaring kan være til hjelp og støtte for dem som trenger det.
Så du og andre bør ikke være redde for å søke råd når det er behov for det.
Lykke til videre! Mvh Jon L
Det siste året har jeg merket en rød flekk på huden under øyet. Den kjennes tørrere enn øvrig hud under øyet, den klør litt og overflaten er litt hard, kantete og ujevn. Hva kan dette være hvordan kan jeg bli kvitt det? Kvinne 62 Hei!
Siden jeg ikke vet noe om andre sykdommer eller sykdomsdisposisjoner hos deg og din slekt, hvor gammel du er, eller hvordan flekken egentlig ser ut, må jeg gjette litt. Høres ut som flekken er relativt konstant/ gradvis tiltakende og da tenker jeg på at det kan være en liten celleforandring. Slike forekommer sjelden før 40 års alder og fortrinnsvis hos dem som har solt seg mye og ikke tålt det så godt, kanskje lys eller fregnete hudtype.
En slik flekk er distinkt, rød med litt ru skjelling på overflaten, men klør vanligvis ikke. Celleforandringer i huden kan behandles med frysing eller krem + lys (fotodynamisk behandling).
Når du angir at flekken klør, tenker jeg at det alternativt kan være en form for eksemutslag, gjerne i familier der en eller flere har barneeksem, høysnue, astma eller matallergi. Utslag av såkalt atopisk eksem omkring øynene kan komme tidlig, men vanligvis utbrudd først i tenårene eller i voksen alder. Ofte varierer utslagene litt innen det samme området og forekommer symmetrisk på begge sider.
Man må også tenke på en annen form for eksem som kalles seborrhoisk eksem som slår ut hos en del kvinner i voksen alder.
Siden vi ikke vet helt om du har en form for eksem eller celleforandring, foreslår jeg at du forsøker litt med hydrokortison krem 1-2 uker om gangen. Det er ikke farlig å bruke i så kort tid selv om det står på tuben at man ikke skal benytte kremen i ansiktet. Dersom det er eksem vil det hjelpe og kanskje ta bort flekken, evt bare forbigående. Er det en celleforandring, vil effekten av slik behandling være liten. Od da er det større risiko for at det er en celleforandring. Da anbefaler jeg en tur til hudlege for diagnostikk og behandling. Mvh Jon L
Vi har 2 barn på 5 og 7 år som vi tror har fått mollusker. De har flest på bena og dessuten noen spredt på andre steder på kroppen Molluskene har vært der i et år nå og ser ikke ut til å forsvinne. I forbindelse med et legebesøk fikk jeg beskjed om å skjære dem vekk selv, men det har vi måttet gi opp. Det begynner lett å blø og det er vanskelig å få det helt bort. Enkelte steder er molluskene blitt røde, ”betente” og veldig stygge å se på. Jeg vil gjerne ha svar på hva som må til for å bli kvitt dette. Har liten tro på at de vil forsvinne av seg selv. Dessuten redd for smitte til andre barn og problemer i barnehage og på skole. Skal vi bruke vortemidler eller kanskje vi må til hudlege.? Begynner å bli nokså ferdige med dette og heller ikke så lett å være «doktor» for egne barn uten utdannelse eller opplæring! Pappa
Heisann! Høres ut som både barna og dere har vært plaget lenge nok
Mollusker er helt ufarlig, men et virus som først og fremst rammer barn og gjerne dem med tendens til ekseMollusker – virus – smittsomt og allergi. Er også ganske smittsomt. Det kan ta lang tid å danne antistoffer slik at de forsvinner av seg selv, men etter et år er det sannsynligvis såpass god immunitet at de kan holde seg borte dersom de blir fjernet på riktig måte. At de er røde og betente, øker sannsynligheten for dette.
Å fjerne mollusker er imidlertid ingen jobb for amatører og bør utføres av en kyndig hudlege. For å få det til å fungere, må som regel barn og en forelder komme en gang først til undersøkelse, også for at barna skal bli kjent med legen og bli forklart hva som skal skje. Samtidig får man resept på EMLA krem som skal legges på hver vorte og dekkes med plast 1-2 timer før prosedyren. Selve behandlingen utføres med ”skarp skje” som legen skraper ut ”mollusklegemet” med, på hver enkelt lesjon. Viktig å fjerne alle dersom det lar seg gjennomføre praktisk. Med flink hudlege og trygge foreldre pleier dette å kunne gå greit. Det blør litt med en gang, men det gir seg raskt og sårene tilheler som regel uten arr. Lykke til! Mvh Jon L
Jeg er en gutt på 28. De siste ukene har jeg begynt å klø mer og mer sånn at det både er sjenerende om dagen og at jeg ikke får sove om natten. Plagene startet gradvis noen uker etter at jeg hadde vært på en backpackertur med overnatting på div «enkle» steder i Østen. Var også litt sammen med en dame noen dager av turen og da overnattet vi i samme seng. Hendene mine har nå fått noe som ligner blemmer og sår på siden av fingrene og innsiden av håndleddene.
Kløen på kroppen er der hele tiden spesielt på utsiden av hofter og lår, og er spesielt ille etter at jeg har lagt meg om kvelden. Det klør også der det ikke er utslett. Ingen kremer eller allergitabletter har hjulpet.
Er redd for at det kan være smittsomt og tør ikke være sammen med andre mennesker, ikke damer og heller ikke besøke barna til broren min! Føler meg helt «spedalsk».
Hva feiler jeg og hva skal jeg gjøre? Gutt 28 år
Dette høres veldig plagsomt ut! Men det kan være forskjellige muligheter.
Med elveblest(«urticaria») får man røde opphevete områder som klør og som flytter seg rundt, da er det bare kløe der det er utslett. Ved eksem er det som regel tørre, røde hudforandringer som klør.
Ved en undersøkelse av deg ville jeg først og fremst forsøkt å finne ut om det kunne være en infeksjon med skabbmidd. Dette gir sterk og tiltakende nattlig kløe som ofte forsterkes når man kommer under dynen, dessuten oppstår det ofte små vannblemmer på fingrene samt på innsiden av håndleddet. Dersom disse små blemmene studeres nøye med en god lupe og sterkt lys, kan man se en liten sort prikk som er midden.
Skabbinfeksjon (skabb / scabies) er relativt vanlig og kan overføres ved direkte fysisk kontakt eller indirekte via håndklær eller sengetøy.
Behandlingen er enkel med Nix som smøres fra halsen og ned spesielt grundig på hender, under armene, men ellers over hele kroppen utenom ansiktet. Man beholder kremen på i 12 timer, neste dag dusj og rene klær og sengetøy. Dersom andre i omgangskretsen klør, trenger de sannsynligvis samme behandling. Men anbefaler u s hos hudlege først. Personer i samme husstand skal alltid behandles samtidig, men barn og gravide kan ikke benytte Nix.
Les mer om symptomer og behandling av skabb og symptomer og behandling av elveblest