Hudinfeksjon med sopp i ømfintlige områder?

Jente: I forbindelse med et vektproblem er jeg blitt tiltakende plaget av klam hud og irritasjonstilstand i foldene på magen og ned mot skrittet. Det blir veldig varmt, klamt og rødt, og kan både klø, lukte og væske. Har forsøkt flere leger og forskjellig behandling, men bare med forbigående effekt. Synes overvekten er pinlig, at det er vanskelig å gå til lege og aner ikke hvordan jeg skal bli bra. Håper du kan hjelpe meg!   Jente som helst ikke vil vise seg frem

Hudlegen: Hei! Du trenger ikke være flau for dette. Det du har, er mye vanligere enn du tror! Men jeg forstår at du sjeneres av de problemene du beskriver og at du gjerne vil bli kvitt dem. Du sier at du er overvektig og at du mener det er den egentlige årsaken. Du kan ha delvis rett i dette. Derfor bør du nok i tillegg til å få hjelp til å løse det mest aktuelle med huden, også motivere deg ekstra for å arbeide med vektproblemet med hjelp fra din fastlege, annen støtteperson eller i en gruppesammenheng. Da er muligheten best til å bli varig bra.

Når hud ligger mot hud og man blir varm, svetter osv. blir det øverste hornlaget i huden mer vannholdig, noe som gjør det til et vekstmedium isteden for beskyttelse mot angrep fra sopp og bakterier. Ofte er en hyppig forekommende sopp som heter candida albicans en aktiv deltaker i denne formen for utslett. Den oppbløtte huden i hudfolden m lite tilgang på luft er også utsatt for bakterieangrep.

For å få det til å normalisere seg, anbefaler jeg at du benytter Hydrocortison-Fucidin om morgenen og Datakort om kvelden, dessuten en fuktighetskrem som Locobase Fet eller Repair, som kan brukes alene når du har fått det bra. De 2 førstnevnte må du få på resept fra Fastlegen. Til dusjing foreslår jeg bruk av Lactacyd, Neutrogena eller CeraWe i hudfolder og nedentil. Dersom foreskrevne behandling ikke er tilstrekkelig, må du få legen til å skrive ut Alsols løsning 1 % (fra bl a Jernbaneapoteket i Oslo), som du kan tynne med 50 % vann og legge i foldene med oppbløtte linkluter 30 min daglig til hudforandringene tørker opp og du kan fortsette med kremene. Hvis du ikke får det til med dette, er det best at du søker hjelp hos hudlege.

Vi er vant til å se mange slags sykdommer og forandringer på huden hos mennesker i alle størrelser og fasonger uten at vi tenker nedsettende eller fordømmende om dem som kommer med plagene. Vår oppgave er først og fremst fokusert på hvordan vi med kunnskaper og erfaring kan være til hjelp og støtte for dem som trenger det.

Så du og andre bør ikke være redde for å søke råd når det er behov for det.

Lykke til videre! Mvh Hudlegen

Nøkkelord: #hudfolder #overvekt #hudirritasjon #candida #sopp #flaut #hydrokortison #antiseptisk #alsol #intertrigo #ømfintlig