Kløe på kroppen og utslett på hender; skabb, eksem eller elveblest?

Jeg er en gutt på 28. De siste ukene har jeg begynt å klø mer og mer sånn at det både er sjenerende om dagen og at jeg ikke får sove om natten. Plagene startet gradvis noen uker etter at jeg hadde vært på en backpackertur med overnatting på div «enkle» steder i Østen. Var også litt sammen med en dame noen dager av turen og da overnattet vi i samme seng. Hendene mine har nå fått noe som ligner blemmer og sår på siden av fingrene og innsiden av håndleddene.

Kløen på kroppen er der hele tiden spesielt på utsiden av hofter og lår, og er spesielt ille etter at jeg har lagt meg om kvelden. Det klør også der det ikke er utslett. Ingen kremer eller allergitabletter har hjulpet.

Er redd for at det kan være smittsomt og tør ikke være sammen med andre mennesker, ikke damer og heller ikke besøke barna til broren min! Føler meg helt «spedalsk».

Hva feiler jeg og hva skal jeg gjøre?   Gutt 28 år

Dette høres veldig plagsomt ut!  Men det kan være forskjellige muligheter.

Med elveblest(«urticaria») får man røde opphevete områder som klør og som flytter seg rundt, da er det bare kløe der det er utslett. Ved eksem er det som regel tørre, røde hudforandringer som klør. 

Ved en undersøkelse av deg ville jeg først og fremst forsøkt å finne ut om det kunne være en infeksjon med skabbmidd. Dette gir sterk og tiltakende nattlig kløe som ofte forsterkes når man kommer under dynen, dessuten oppstår det ofte små vannblemmer på fingrene samt på innsiden av håndleddet. Dersom disse små blemmene studeres nøye med en god lupe og sterkt lys, kan man se en liten sort prikk som er midden.

Skabbinfeksjon (skabb / scabies) er relativt vanlig og kan overføres ved direkte fysisk kontakt eller indirekte via håndklær eller sengetøy.

Behandlingen er enkel med Nix som smøres fra halsen og ned spesielt grundig på hender, under armene, men ellers over hele kroppen utenom ansiktet. Man beholder kremen på i 12 timer, neste dag dusj og rene klær og sengetøy. Dersom andre i omgangskretsen klør, trenger de sannsynligvis samme behandling. Men anbefaler u s hos hudlege først. Personer i samme husstand skal alltid behandles samtidig, men barn og gravide kan ikke benytte Nix.