Mollusker – smittsomme barnevorter

Pappa: Vi har 2 barn på 5 og 7 år som vi tror har fått mollusker. De har flest på bena og dessuten noen spredt på andre steder på kroppen Molluskene har vært der i et år nå og ser ikke ut til å forsvinne. I forbindelse med et legebesøk fikk jeg beskjed om å skjære dem vekk selv, men det har vi måttet gi opp. Det begynner lett å blø og det er vanskelig å få det helt bort. Enkelte steder er molluskene blitt røde «betente” og veldig stygge å se på. Jeg vil gjerne ha svar på hva som må til for å bli kvitt dette. Har liten tro på at de vil forsvinne av seg selv. Dessuten redd for smitte til andre barn og problemer i barnehage og på skole. Skal vi bruke vortemidler eller kanskje vi må til hudlege.? Begynner å bli nokså ferdige med dette og heller ikke så lett å være «doktor» for egne barn uten utdannelse eller opplæring!

Hudlegen: Heisann! Høres ut som både barna og dere voksne har vært plaget lenge nok!

Mollusker er helt ufarlig, men et virus som først og fremst rammer barn og gjerne dem med tendens til eksem og allergi. Er også ganske smittsomt. Det kan ta lang tid å danne antistoffer slik at de forsvinner av seg selv, men etter et år er det sannsynligvis såpass god immunitet at de kan holde seg borte dersom de blir fjernet på riktig måte. At de er røde og betente, øker sannsynligheten for dette.

Å fjerne mollusker er imidlertid ingen jobb for amatører og bør utføres av en kyndig hudlege.  For å få det til å fungere, må som regel barn og en forelder komme en gang først til undersøkelse, også for at barna skal bli kjent med legen og bli forklart hva som skal skje. Samtidig får man resept på EMLA krem som skal legges på hver vorte og dekkes med plast 1-2 timer før prosedyren. Selve behandlingen utføres med «skarp skje” som legen skraper ut mollusklegemet med, på hver enkelt lesjon. Viktig å fjerne alle dersom det lar seg gjennomføre praktisk. Med «hendig» hudlege og trygge foreldre sammen med barnet pleier dette å gå greit. Det blør litt med en gang, men det gir seg raskt og sårene tilheler som regel uten arr. Dersom barnet opplever det smertefullt og vegrer seg , må lege og foreldre akseptere det og avslutte behandlingen. Lykke til! Mvh Jon L

Nøkkelord: #mollusker #molluscer #vorter #virus #virusvorter #smittsomt #atopisk_eksem #atopisk_dermatitt #immunforsvar