Pigmentflekker i ansiktet, solflekker eller noe annet?

Kvinne 50 år: Hei, Jeg har noen pigmentflekker i ansiktet som jeg ønsker å få fjernet. Må jeg til hudlege eller kan jeg gå på en skjønnhetssalong?

Hudlegen: Det finnes jo forskjellige typer pigmentflekker, men i dette tilfellet dreier det seg sannsynligvis om pigmentopphopninger som er lokalisert hyppigst i tinninger og kinn, på folkemunne kalt «leverflekker» («lentigo benigna»), men som altså er forårsaket av soling.

Slike kan behandles med fryseteknikk(kryokirurgi) hos hudlege, men viktig at det gjøres veldig forsiktig slik at man bare får vekk det overflødige pigmentet uten å lage et arr med ekstra pigmentering omkring eller en lokal pigmentmangel (hvit flekk). De kan også behandles med pigmentlaser for å oppnå det samme.

Det forekommer også pigmentflekker som er hormon- og solbetingete i ansiktet, men dette er gjerne mer utbredte områder symmetrisk i panne, øvre kinn og på overleppe og de kommer ved p-pillebruk og soling eller ved svangerskap, hyppigst i aldersgruppen 20-40, og kalles «melasma». Disse behandles med blekekrem og høy solbeskyttelse. De forskjellige pigmentforstyrrelsene behandles tryggest hos hudlege som kan stille riktig diagnose og anbefale/utføre behandling i hvert enkelt tilfelle.

Nøkkelord: #pigment #pigmentforstyrrelse #lentigo #melasma #hormonpigmentering #solskade

#laser #frysing #kryokirurgi #pigmentflekker