Hårtap – flekker og områder – alopecia areata?

Person i 20-årene: Jeg trenger rask og effektiv hjelp. Jeg har mistet hår der jeg ikke skal miste hår, for å si det på den måten. (jeg er i 20 årene) Det begynte med at jeg mistet alt håret jeg hadde på armene og delvis litt på beina. Dette var for minst et halvt år siden. Så begynte det å komme litt smått tilbake med hår noen steder på armene, men så stoppet det opp. Et par/tre måneder senere mistet jeg nesten alt håret på det ene øyenbrynet, så nå er det bare en liten flekk igjen. Der har det kommet ut tre-fire hår som detter av bare jeg ser på di. Har også mistet øyevipper forskjellige steder og tider, så på det verste har det vært litt «asiatisk». Og en liten stund etter dette så forsvant den sannelig en liten flekk helt framme i luggen rett over panna. Jeg har snakket med legen min, og fikk først b12 tabletter, som hjalp absolutt ingenting. De tok jeg i ca. et halvt år. Så fikk jeg for halvannen måned siden b12 sprøyter jeg skulle ta istedenfor. Har tatt to av disse nå, og ingenting har skjedd. Jeg er så lei av dette nå, og vil bli «normal». Vær så snill å hjelpe meg! Hårkrise!

Hudlegen: Hei! Skjønner at du synes dette er plagsomt. For meg høres du ut til å ha en form for hårtap som kalles alopecia areata (flekkvis hårtap) og du har en variant som dessverre ikke bare rammer hodehåret, men hele kroppen og kalles alopecia universalis. Det er ofte unge mennesker som får dette og man vet ikke hva som setter det i gang eller bestemmer forløpet. Man har holdepunkter for at det er en slags isolert immunsykdom der hårrøttene påvirkes slik at de stanser hårproduksjonen. Hos de fleste er flekkene forbigående og «flytter seg» rundt, dvs at det kommer gjenvekst samtidig som det oppstår nye flekker.

Vi har pr i dag ikke holdepunkter for at alopecia areata/ universalis skyldes vitamin- eller annen mangel. Siden vi har gode laboratorieprøver for slikt, synes jeg ikke man skal sette i gang med B12, jern, stoffskifte stimulerende stoffer i sprøyter eller tabletter uten å vite at det foreligger en mangel. Så i tilfeller som ditt, er det rimelig å undersøke om det kan være en mangel, men hvis ikke, bør man være skeptisk til diverse tilskudd i forskjellige former. For hormonelt mannlig håravfall kan det hjelpe med lokalbehandling med Recrea Forte (minoxidil) eller Propecia(finasterid) i tbl form, men det har liten eller ingen effekt på den tilstanden du beskriver. Lokalbehandling med kortisonpreparater kan virke i noen tilfeller, men vi har dessverre ikke dokumentert effektiv behandling å anbefale. Den eneste hjelpen jeg kan gi er å informere om at tilstanden vanligvis går over av seg selv. I mellomtiden må du gjøre det beste ut av situasjonen med tilpasning av hårsveis osv. Det er også mulig å få støtte til parykk hvis det skulle bli nødvendig, men det er sjelden. Får håpe det retter seg etter hvert. Hilsen hudlege Jon

 

Nøkkelord: #hårtap #alopeci #alopecia_areata #minixidil #recreaforte #finasterid