Ansiktshevelse, angioødem, allergi, kontakteksem, eller atopisk eksem

Jente 26:

Hei. Er en jente på 26år som våkner med KJEMPE hovne øyner med ujevne mellomrom. Det er ingenting inni øynene, men det er huden rundt. Er rød, veldig hoven og det klør. Det ser rett og slett ikke ut, og jeg får så vidt opp øynene. Posene er både over og under øynene og er så kraftige at øyenvippene blir bøyd innover i øyet. Har vært til lege.. fått Krem (Mildison Lipid) og dråper (spersallerg) + tatt Zyrtec. Liten eller ingen virkning. Har også tatt allergitester for alt mulig og tester for mat-intoleranse. Negativt alt. Har også vært forsiktig me bruk av kosmetikk, hudkremer osv. og skyllemiddel på sengeklær. Det er heller ingen sammenheng i hva jeg har spist de gangene jeg får det. Her du peiling på hva dette kan være? Det er veldig plagsomt og vondt, og det ser ut som jeg har fått bank rundt begge øynene. Har tatt bilder av det (når det er på sitt verste) og tatt med til legene. Ingen vet hva det kan være..

– Annette321


Hei Annette 321!

Du høres ut til å ha en relativt sjelden tilstand som kalles angioødem og det virker som du har gått igjennom en ganske lang liste for å utelukke muligheten av matvareallergi og dessuten kontaktallergi som evt ville gitt en mer tørr eksemaktig reaksjon. Når det i tillegg er slik at det kommer og går ganske tilfeldig, er det en viss sannsynlighet for at du har noe som kalles «idiopatisk» angioødem, dvs at hevelsen kommer uten noen bestemt årsak.

Det finnes sjeldne tilfeller der man mangler en bremsemekanisme i immunsystemet (c1-esterase-inhibitor), dette er svært uvanlig og utelukkes ved en blodprøve. De fleste har en form der dette ikke er tilfelle, men som er plagsom, dog ikke farlig og kan pågå i flere måneder med anfall på timer eller 1-2 døgn uten spesiell foranledning. Dersom antihistaminer ikke hjelper og man har utelukket de nevnte årsakene, kan en avtrappende kortisonkur over 3-4 uker gi et kortere eller lengre opphold i utbruddene.

Du må kanskje be om at fastlegen sender deg tilbake til hudlegen for å gjennomgå hele situasjonen og diskutere om det kan være aktuelt med en kur med kortison tabletter evt plusse på andre antihistaminer til kveldsbruk, dessuten forsøke litt høyere dosering. Håper uansett at det gir seg snart.

Hilsen hudlege Jon

Nøkkelord: #urticaria #angioødem #allergi #atopisk_dermatitt #perioculær_dermatitt #perioraldermatitt #c1esteraseinhibiutor