Hvilket dyr – skaubjønn, fugleloppe eller Tuneflue?

Ubraxas: Fikk et stikk på leggen i fjor og fikk det samme i år. Merket ikke selve stikket. Men ut over natten ble det en vable i midten og bittesmå vabler rundt i er kraftig rødt område på 10 x 10 cm. Det ble varmt og klødde. Rundt dette ble det et mindre rødmende område ca. 10 cm og hovnet opp i ankelen. Jeg har smurt meg med salven jeg fikk i fjor (Elocon 0,1%) og Zyrtec allergipille. Ingenting så ut til å hjelpe. Fikk av legen Keflex. Det jeg lurer på er, hva slags dyr er det jeg skal passe meg for. Har sett et nytt insekt i hagen; sort, rekelignende, insekt (ca.1 cm) som krøller seg sammen og spretter opp. Kan dette være synderen eller er det flåttbitt?? –

Hudlegen: Hei Ubraxas! Det er utvilsomt mange forskjellige dyr der ute i naturen og av de små som stikker er det også mange, og noen kan gi en veldig sterk reaksjon i huden. Et eks er den såkalte Tune-flua som kan gi stygg blemme og langvarig sårdannelse. Det kan være vanskelig å si om dette er en ren giftreaksjon, allergi eller en kombinasjon og i tillegg kan bittet lage inngang for en bakterieinfeksjon.

Ved en markert akutt reaksjon med sårdannelse og hevelse er sårstall, antihistamin og av og til antibiotika riktig behandling. Det du beskriver høres ikke ut til å være flåttbitt, det er som regel med liten reaksjon, av og til kan flåtten sitte der den biter, blodfylt og oppsvulmet til den blir fjernet. Evt infeksjon etter flåttbitt, såkalt borreliose kommer vanligvis ikke til syne før etter dager til uker med et svakt rødt opphevet område rundt der bittet satt med gradvis spredning utover og kalles «erythema chronicim migrans». Som hudleger stiller vi ofte denne diagnosen i oktober eller november hos pasienter som har vært på Hvaler, Kragerø eller Sørlandet om sommeren og ikke engang vet at de har blitt bitt. Borreliamikroben som er en bakterie som overføres via «spyttet» til flåtten når den biter. Det er ikke all flått som har borrelia i seg. Utslag på blodprøver hos personer som er smittet kommer først etter måneder. I sjeldne tilfeller kan det forekomme symptomer fra sentralnervesystemet med lammelser osv. Dessuten noen ganger halvsidig lammelse av ansiktet. Da må man alltid tenke på borreliose.   I ditt tilfelle høres det kun ut til å være lokal reaksjon og ikke fra borrelia/ flott, tenke r mest på en form for Tuneflue. Jeg vet ikke hva det rekeliknende insektet kan være, kanskje en fugleloppe. Dersom du kan fange et, så send det til Reidar Mehl på Folkehelsa, han vil ganske sikkert kunne hjelpe deg med artsbestemmelse osv. Håper såret blir bra og ønsker deg lykke til i jakten, men pass på at du ikke blir stukket igjen! Mvh hudlege Jon.

Nøkkelord: #stikk #insektstikk #parasitt #flott #skaubjønn #tick #fugleloppe #tuneflue #borrelia #ecm