Solvettregler fra Dr. Anne Birgitte Nordal

Beskytt deg mot solen, vis solvett

Solen kan være din beste venn, men også din verste fiende, spesielt når det gjelder huden din. Dr. Anne Birgitte Nordal, en av våre erfarne hudleger, deler sine egne solvettregler. Disse rådene beskytter huden din mot skadelige stråler og forebygger hudkreft samt tidlig aldring.

Unngå solen når den er sterkest

Mellom klokken 12 og 15 når UV-strålingen er på sitt sterkeste, anbefaler Dr. Nordal at du søker skygge. Dette er den enkleste måten å redusere risikoen for hudskader på. Følg gjerne med på UV varsel via Yr.no eller egne apper for å følge med UV strålingen der hvor du er!

Bruk solkrem med høy faktor

Påfør solkrem med minst faktor 30 på kropp og jeg anbefaler faktor 50 i ansiktet for ekstra høy UV beskyttelse – og gjenta påføringen hver andre til tredje time, samt etter bading eller ved kraftig svetting. Husk også å smøre deg med tykt nok lag!

Dekk til huden

For ekstra beskyttelse, bruk lette, men dekkende klær sammen med solhatt og solbriller som blokkerer både UVA og UVB-stråler. Dette er spesielt viktig i solrike områder og i sommermånedene.

Vær spesielt oppmerksom på barn

Barns hud er ekstra følsom for solens stråler, da den er tynnere og mindre velutviklet pigmentsystem. Sørg for at barna er godt beskyttet med hatt, solbriller, solkrem og klær, gjerne spesialdesignet UV-klær for optimal sikkerhet. Også viktig med pauser fra sola hos barna! De kan også fortere bli overopphetet.

Følg med på hudforandringer

Det er viktig å jevnlig sjekke huden for nye føflekker eller endringer i eksisterende. Ved mistanke om endringer i form og farge, er det lurt å kontakte hudlege for en føflekksjekk. Har du også sår som ikke vil gro eller en skurv som kommer og går på solutsatt område – sjekk deg gjerne en gang ekstra hos hudlege!

Hydrer huden

Etter soling er det viktig å gjenopprette hudens fuktighetsbalanse. Du kan bruke en god fuktighetskrem og husk å få i deg rikelig med væske.

Dr. Nordal understreker at disse solvettreglene ikke bare beskytter mot umiddelbare skader som solbrenthet, men også mot langvarige skader som hudkreft og tidlig aldring.

Hudklinikkens engasjement i hudhelse

Hudklinikken har siden oppstarten i 1984 vært ledende innen dermatologi og hudpleie i Norge. Med et team av høyt kvalifiserte hudleger og sykepleiere, tilbyr klinikken alt fra diagnostisering og behandling av alle type hudsykdommer, til avanserte kosmetiske prosedyrer som laserbehandlinger, injeksjoner og hudforbedrende behandlinger.