Eksem: Årsaker, symptomer og behandling

Eksem på hender

Som hudlege på Hudklinikken, overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet og med en doktorgrad innen atopisk eksem, har Dr. Kim M. A. Sandberg Endre, omfattende erfaring og kunnskap om behandling av eksem. I denne oversikten gir han informasjon om hva eksem er, hvordan det kan påvirke deg, og noen av de behandlingsmulighetene vi tilbyr på Hudklinikken. Målet vårt er å gi deg nyttige tips for å kunne håndtere ditt eksem i hverdagen.

Hva er eksem?

Når ordet eksem brukes alene er det som oftest snakk om atopisk eksem, men det finnes også flere andre former for eksem, inkludert kontakteksem og seboreisk eksem. Ulike eksemtyper har gjerne ulike årsaker og litt forskjellige symptomer, men gir alle en grad av betennelse i huden. Huden kan bli rød, kløende og flassende og det kan oppstå sprekkdannelser.

Symptomer på eksem

Symptomer og funn varierer fra person til person og med årsaken bak eksemet. Noen opplever lettere kløe og rødhet på mindre hudområder, mens andre kan ha mer utbredte og smertefulle forandringer i huden. Noen typiske symptomer og kjennetegn inkluderer:

 • Kløe
 • Rødhet
 • Tørrhet og flass
 • Små, væskefylte blemmer og skorpedannelser
 • Fortykket hud og sprekkdannelser
 • Tendens til hudinfeksjoner

Årsaker til eksem

Årsakene til atopisk eksem er sammensatt og inkluderer et uheldig samspill mellom genetikk, svekket hudbarriere, immunsystemets responser, og miljøfaktorer. Ved kontakteksem oppstår betennelse i huden som følge av kontakt med irriterende eller allergifremkallende stoffer. Ved seboreisk eksem oppstår betennelse i huden som en reaksjon på en naturlig forekommende hudsopp.

Vanlige former for eksem

Atopisk eksem:

Ofte arvelig og starter vanligvis tidlig i barndommen.

Kontakteksem:

Oppstår gjennom kontakt med irriterende eller allergifremkallende stoffer.

Seboreisk eksem:

knyttet til områder med mange talgkjertler, som skalp, deler av ansikt og bryst.

Eksem hos barn og voksne

Eksem kan påvirke pasienter i alle aldre, men manifesterer seg gjerne litt ulikt hos barn og voksne.

Barn:

Atopisk eksem er vanlig hos barn. Symptomene starter ofte tidlig i barndommen, så tidlig som spedbarnsalderen hos de fleste. Symptomer kan inkludere intens kløe, rødhet og tørr hud. Dette kan være spesielt utfordrende om natten og forstyrre søvnen til både barn og foreldre. Hos de aller minste barna ses eksemet gjerne til kinn, kropp og strekkeside av armer og bein. Når barna blir litt større er det gjerne mest utslett på innsiden av albuer, på huden bak knærne og håndledd, men ansikt, hals og kroppen ellers kan også være rammet.

Behandlingsstrategier for barn med atopisk eksem fokuserer på å begrense forverrende faktorer samt mild og skånsom hudpleie, inkludert hyppig bruk av egnede fuktighetskremer. I tillegg benyttes forskjellige kortisonkremer og salver tilpasset alder, utslettets lokalisasjon og alvorlighetsgrad.

Voksne:

Voksne kan ha dratt med seg atopisk eksem fra barnealderen, eller andre typer eksem kan oppstå i med alderen. Hos voksne vil atopisk eksem ofte være spesielt plagsomt til hode/hals og hender, men kan også være svært plagsomt på andre hudområder.

Behandling av atopisk eksem hos voksne inkluderer også fokus på å begrense forverrende faktorer samt forebyggende hudpleie, men krever ofte en mer intensiv tilnærming. Dette kan inkludere sterkere kortisonkremer med nedtrapping og vedlikehold og perioder med lysbehandling. For de hardest rammede kan immundempende tabletter eller biologiske medisiner være aktuelt.

Ved seboreisk eksem anbefales bl.a. daglig skånsom vask, begrense uttørring av huden samt ulike betennelsesdempende og soppdrepende midler.

Ved kontakteksem bør en unngå aktuelle irritanter og allergener. Styrking av hudbarrieren og ulike kremer, salver og tabletter kan også være aktuelt.

Diagnostisering av eksem

Diagnostisering av eksem ved Hudklinikken utføres gjennom detaljert sykehistorie og undersøkelse av huden. I noen tilfeller kan det være nødvendig med ytterligere tester som lappe-testing ved allergisk kontakteksem eller en liten vevsprøve av huden

Behandlinger for eksem ved Hudklinikken

Ved Hudklinikken tilpasser vi behandlingen for hver enkelt pasient, basert på eksemtype og alvorlighetsgrad. Behandling kan inkludere:

 • Kortisonkremer og salver: For å redusere betennelse og kløe.
 • Kortisonfrie betennelsesdempende kremer og salver: Spesielt ved eksem i ansiktet
 • Fuktighetskrem: For å reparere hudbarrieren samt motvirke tørrhet og eksemoppbluss.
 • Immundempende tabletter: For å dempe immunsystemets reaksjoner i huden.
 • Andre tabletter: Inkludert egne tabletter mot fortykket hud og håndeksem.
 • Utdanning og livsstilsrådgivning: For å hjelpe til med å forstå og håndtere tilstanden bedre.

Kan eksem kureres?

Selv om det ikke finnes en kur mot eksem, kan symptomene oftest kontrolleres med riktig behandling og noen forholdsregler. Mange barn vokser av seg tilstanden.

Leve med eksem

Å leve med eksem kan være utfordrende, både for den som er rammet og nærmeste familie. Med riktig støtte, informasjon og behandling vil de fleste kunne håndtere plagene sine effektivt. Det er viktig å unngå kjente triggere og opprettholde en god hudpleierutine.

Forebygging og hudpleie

En nøkkelbrikke i forebygging av eksemutbrudd er å opprettholde hudens barrierefunksjon gjennom en tilpasset hudpleierutine. Dette inkluderer daglig fuktgivende behandling. Våre spesialister anbefaler bruk av milde, hypoallergeniske og parfymefrie fuktighetskremer. Gjerne tilsatt en fuktbinder som holder godt på fuktigheten i huden. Dette vil styrke hudbarrieren, minimere tørrhet og irritasjon og forebygger også eksemoppbluss.

En bør begrense forverrende faktorer. Hva som forverrer eksemet varierer fra person til person og med årsak bak eksemet. Hyppig såpevask, varme dusjer, svette, ulike kjemikalier, grove tekstiler og ull er uheldig for mange med atopisk eksem. Vi veileder våre pasienter i hvordan de kan identifisere og unngå forverrende allergener og irritanter. Ved mistanke om kontaktallergi kan vi tilby lappetesting for å identifisere spesifikke stoffer som pasienten bør unngå.

Vi legger vekt på utdanning og pasienttilpasset behandling. Vi kan informere våre pasienter om viktigheten av gode smørerutiner og gir instruksjoner i hvordan de selv kan håndtere dette hjemme. Vår målsetning er ikke å bare behandle akutte hudproblemer, men også gi våre pasienter kunnskapen og verktøyene de trenger for å oppnå og ivareta en sunn og fornøyd hud.

For å få personlig tilpasset hjelp med ditt eksem, kontakt Hudklinikken i dag og ta det første skrittet mot en sunn og fornøyd hud​​.