Atopisk eksem

Atopisk eksem, også kjent som atopisk dermatitt, er en vanlig, kronisk hudtilstand preget av tørr, kløende og betent hud. Denne hudtilstanden er spesielt vanlig hos barn, men kan også vedvare eller debutere i voksen alder. De med atopisk eksem er også disponert for annen atopisk sykdom som astma og høysnue, noe som indikerer en generell overfølsomhet eller allergisk disposisjon.

Atopisk eksem rundt munn

Bestill behandling

Hva er symptomene på atopisk eksem?

De typiske symptomene på atopisk eksem er tørr, rød, og kløende hud. Huden kan bli både sår og væskende. Sykdomsaktiviteten svinger naturlig mellom gode og dårlige perioder, men de hardest rammede kan ha nærmest kontinuerlig utbrudd eller kun korte perioder med bedring.

Årsak til atopisk eksem?

Årsaken til atopisk eksem er sammensatt og kan skyldes en kombinasjon av genetiske og miljømessige faktorer. Hudens barrierefunksjon er svekket, noe som gjør den mer sårbar for irritanter, allergener, infeksjoner og uttørring.

Behandling av atopisk eksem

Atopisk eksem er en kronisk hudtilstand som krever pasienttilpasset behandling. Generelt bør en unngå forverrende faktorer, tilføre huden fukt samt behandle betennelsen som oppstår. Under er disse prinsippene nærmere forklart.

Behandling med fuktbevarende kremer

Fuktighetskremer, spiller en sentral rolle i behandlingen av atopisk eksem. De bidrar til å opprettholde hudens fuktighetsbalanse samt styrke hudbarrieren. Regelmessig bruk kan gi færre utbrudd med eksem og redusere alvorlighetsgraden av utbruddene.

Hvorfor er fuktbevarende kremer viktige?

 • Hindrer Tørrhet: Ved å tilføre fuktighet og dermed styrke den beskyttende hudbarrieren reduseres tap av fuktighet.
 • Reduserer Kløe og Irritasjon: Ved å holde huden hydrert, kan symptomer som kløe, flassing og rødhet reduseres.
 • Beskytter mot Irritanter: En sterk hudbarriere beskytter oss mot irriterende stoffer, mikrober og allergener.

Bruk av fuktbevarende kremer

Regelmessig påføring: For best effekt bør disse kremene påføres regelmessig, spesielt etter bading eller dusjing når huden er mest mottagelig for fuktighet.

Velge riktig produkt: Det finnes mange typer fuktbevarende kremer, fra lette lotioner til tykkere kremer med høy fettprosent. Valget bør baseres på grad av tørrhet og individuelle preferanser. Generelt anbefales en parfymefri krem fra apotek, gjerne uten for mange ingredienser. Det er viktig at en liker lukt og konsistens for å sikre regelmessig bruk. Karbamid og glyserol er eksempler på fuktbindere som holder på fuktigheten i huden, men karbamid kan svi, særlig på irritert hud.

Behandling med kortison (Kortikosteroider)

Kortisonkremer og salver er en hjørnestein i behandlingen av atopisk eksem. Disse preparatene reduserer betennelse, demper kløe og er med på å gjenopprette hudens barrierefunksjon.

Effekten av behandling med kortisonkremer og salver

Reduserer Betennelse: Kortison virker ved å dempe betennelse og rødhet i huden.
Kontrollerer akutte oppbluss: kortisonkremer er effektive for rask lindring av eksemsymptomer under oppbluss.

Bruk av kortisonpreparater

Brukt kurvis som forskrevet er bruk av kortisonkremer forbundet med lite bivirkninger.
Ulik styrke: Kortisonkremer og salver kommer i ulike styrker (gruppe 1-4). De mildeste formuleringene(gruppe 1-2) brukes gjerne på ekstra sensitive områder som ansikt og hudfolder, mens sterkere styrke ofte er nødvendige for eksem på kroppen ellers.
Behandlingen av atopisk eksem krever en balansert tilnærming med både fuktbevarende kremer og kortisonpreparater. Ved å forstå og anvende disse behandlingsformene riktig, kan pasienter med atopisk eksem oppnå god sykdomskontroll med betydelig lindring av plager og forbedring av sin hudtilstand.
Hudklinikken tilbyr individuelt tilpassede behandlingsplaner og ekspertveiledning for å sikre optimal håndtering av atopisk eksem for både barn og voksne.

Hvem kan få atopisk eksem?

Atopisk eksem kan være plagsomt i i alle aldre, fra spedbarn til voksne. Sykdomsmanifestasjoner og behandlingstilnærming varierer imidlertid basert på alder. Her ser vi nærmere på hvordan atopisk eksem påvirker forskjellige aldersgrupper og aktuelle tilpasninger for behandlingsmetoder.

Atopisk eksem baby

Hos babyer viser atopisk eksem seg ofte som rødt, kløende utslett i ansikt , bryst og mage samt strekkeside av armer og bein. Behandlingen fokuserer bl.a. på skånsom hudpleie og fuktighetsbevarende tiltak. Det er viktig å unngå sterke såper og irritanter, og kortikosteroidkremer kan være nødvendig. Huden til de minste barna er spesielt følsom, og det er viktig med en tilpasset tilnærming, med fokus på å holde huden myk og irritasjonsfri.

Atopisk eksem barn

For litt større barn med atopisk eksem er ofte bøyesider av armer og bein rammet, men også ansikt og huden andre steder kan ha eksem. Også her er det fokus på daglig bruk av fuktighetskrem samt begrense forverrende faktorer. Kortisonkremer brukes for å kontrollere oppbluss, og i noen tilfeller kan lysbehandling være et alternativ. Informasjon og støtte til familien er også en viktig del av behandlingen. Det er viktig å tilpasse behandlingen til hvert enkelt barns behov.

Atopisk eksem voksne

Selv om mange barn blir bedre av sitt atopiske eksem med alderen, kan plagene også vedvare inn i voksen alder. Behandlingsprinsippene er overlappende med behandlingen av barna, , men det kan også bli behov for sterkere medisiner og mer intensiv behandling for å kontrollere tilstanden. Stresshåndtering og livsstilsendringer kan også spille en rolle i behandlingen. Voksne (og barn) med atopisk eksem kan oppleve psykososiale belastninger som påvirker deres daglige liv og selvfølelse noe som understreker behovet for en helhetlig behandlingstilnærming.

Atopisk eksem er en tilstand som kan påvirke livskvalitet i alle aldre, og det er derfor viktig med en individuelt tilrettelagt behandlingsplan som tar hensyn til den enkelte pasientens behov og ønsker, ut ifra livssituasjon.

Ved Hudklinikken forstår vi behovet for å tilpasse behandlingen til hver enkelt pasient, enten det er en baby, et større barn eller en voksen. Vårt fokus er er å bistå med en behandling som tar hensyn til både de fysiske og emosjonelle aspektene ved å ha atopisk eksem.

Når bør du oppsøke hudlege?

Du bør oppsøke en hudlege hvis:

 • Du har eksem som påvirker livskvaliteten din, inkludert dagliglivet ditt eller søvnkvaliteten
 • Du ikke oppnår varig lindring med reseptfrie kremer .
 • Huden blir smertefull, rød, varm, eller væskende, som tegn på infeksjon.
 • Du opplever forverring av symptomer eller har få symptomfrie perioder i løpet av året.

Personlig behandling og oppfølging

Atopisk eksem er en kronisk tilstand som påvirker både fysisk velvære og livskvalitet, inkludert familien til de som er rammet. Ved Hudklinikken tilbyr vi personlig tilpasset behandling og oppfølging, skreddersydd etter behov. Vår erfaring og dedikasjon skal sikre at du får den best mulige behandlingen, enten du er barn eller voksen. . Vi oppfordrer alle som er plaget med atopisk eksem til å utforske de behandlingsmulighetene som passer best i sin situasjon.

Du finner mer informasjon om atopisk eksem på Helsenorge

Ofte stilte spørsmål om Atopisk Eksem

 • Hva er atopisk eksem?

  Atopisk eksem, også kjent som atopisk dermatitt, er en kronisk hudsykdom som kjennetegnes ved at man får tørr, kløende og betent hud. Sykdommen sees i alle aldre, men er spesielt hyppig hos småbarn.

 • Hvordan kan atopisk eksem behandles?

  Behandling av atopisk eksem fokuserer på å lindre symptomer og forebygge bluss. Dette innebærer bl.a. bruk av fuktighetsbevarende og betennelsesdempende kremer. Lysbehandling kan også være aktuelt, ev. behandlingsreise for barn med eksem. For de hardest rammede finnes også immundempende medikamenter.

 • Er atopisk eksem smittsomt?

  Nei, atopisk eksem er ikke smittsomt. Det er en kronisk hudtilstand som skyldes et uheldig samspill mellom genetikk og miljøfaktorer.

 • Kan atopisk eksem kureres?

  Det finnes per i dag ingen kur for atopisk eksem, men de aller fleste vil oppleve en betydelig forbedring av sin tilstand med riktig behandling og hudpleie.

 • Hva utløser atopisk eksem?

  Dette varierer fra person til person, men kan eksempelvis inkludere tørr luft og væromslag, og irriterende og uttørrende stoffer mot huden, inkludert såpe og visse tekstiler, hyppig hudvask/dusj, stress og histaminrike matvarer.

 • Hvordan kan jeg forebygge atopisk eksem bluss?

  Forebygging inkluderer regelmessig bruk av fuktighetskrem, begrense kjente triggere, mild hudpleie, samt å holde seg til behandlingsplanen anbefalt av din hudlege.

 • Er atopisk eksem forskjellig hos barn og voksne?

  Symptomene og toleranse/respons på behandling kan variere mellom barn og voksne. Ulike deler av huden kan være rammet avhengig av alder.

 • Kan livsstilsendringer bidra til å håndtere atopisk eksem?

  Enkelte livsstilsendringer som stressreduksjon, samt å begrense irritanter i hverdagen kan være til hjelp.

 • Når bør jeg oppsøke en hudlege for atopisk eksem?

  Du bør konsultere en hudlege hvis du opplever uavklarte, vedvarende eller alvorlige symptomer, hvis eksemet påvirker din livskvalitet, eller hvis du mistenker en hudinfeksjon.

 • Tilbyr Hudklinikken behandlinger for atopisk eksem?

  Ja, Hudklinikken tilbyr en rekke behandlingsalternativer for atopisk eksem, skreddersydd til hver enkelt pasients behov. Vi legger vekt på en helhetlig tilnærming for både voksne og barn med atopisk eksem.

  Våre hudleger kan også vurdere og søke om behandlingsreiser for barn med atopisk eksem, dersom det er indikasjon for det.