Slik unngår du pigmentflekker (hyperpigmenteringer)

Piggmentflekker piggmentering

Pigmentflekker er et svært vanlig hudproblem som ofte kan påvirke selvbildet. Som hudlege opplever jeg ofte at pasienter ønsker råd om hvordan man kan behandle og forebygge dette, og med årene har vi på Hudklinikken tilegnet oss betydelig kompetanse og erfaring med behandling av pigmentflekker. I denne artikkelen ønsker jeg derfor å dele noe av denne kunnskapen, og svare på spørsmål jeg ofte får rundt pigmentflekker, i min praksis som hudlege.

Hva er pigmentflekker?

Pigmentflekker, også kjent som hyperpigmentering, er områder med hud som blir mørkere enn den omkringliggende huden. Dette skjer når et overskudd av melanin, pigmentet som gir hud, hår, og øyne sin farge, samler seg i huden.

Piggmentflekker i ansikt

Hvorfor får du pigmentflekker?

Det er flere grunner til at man kan få pigmentflekker. De mest vanlige årsakene er soleksponering, hormonelle endringer, som ved graviditet eller bruk av prevensjonsmidler, visse medisiner, og ved arrdannelser etter sår hud i forbindelse med f eks akne. Arvelighet spiller også en rolle, og noen personer kan være mer disponert for å utvikle pigmentflekker enn andre.

Vanligste områder for pigmentflekker

Pigmentflekker viser seg i mange former og størrelser, og kan te seg på ulike deler av kroppen. Selv om ansiktet og hendene ofte er de mest merkbare stedene på grunn av direkte sollys, finnes det andre deler som også er utsatte. Særlig kan man også få pigmenteringer på områder som nakken, skuldrene, og leggene, spesielt for de som tilbringer mye tid utendørs eller er aktive i friluft. Det er lett å glemme solbeskyttelse på disse områdene, men husk at de er like utsatt for UV-stråling, spesielt under solrike dager.

Slik forebygger du pigmentflekkene

Det aller viktigste for å motvirke pigmentdannelser i hud er å bruke høy solfaktor og det er viktig å ha en solkrem som også har høy beskyttelse mot UVA. Man bør smøre seg inn flere ganger daglig og bruke caps/solhatt i tillegg. Selv på overskyede dager er det viktig å beskytte huden mot UVA- og UVB-stråler. I tillegg kan det være lurt å dekke seg til eller søke skygge når solen er på det sterkeste.
Videre er det viktig å ha en hudpleierutine som inkluderer produkter som er kjent for å redusere risikoen for hyperpigmentering, som for eksempel produkter med vitamin C, niacinamid, og glykolsyre. Disse ingrediensene kan bidra til å jevne ut hudtonen og forhindre dannelse av nye pigmentflekker.

Hvordan behandle pigmentflekker?

På Hudklinikken behandler vi pigmentflekker med en rekke metoder, tilpasset hver enkelt pasients behov og hudtype. Behandlinger kan inkludere:

  • Topikale kremer: Reseptbelagte kremer som inneholder ingredienser som hydrokinon, tretinoin, og kortikosteroider kan redusere pigmentering over tid.
  • Kjemiske peelinger: Ved å bruke en kontrollert løsning for å «peele» bort de øverste lagene av huden, kan man fjerne eller lysne pigmentflekker.
  • Laserbehandling: Laserteknologi kan målrettet bryte ned melanin i pigmentflekker uten å skade omkringliggende hud. Dette er en effektiv behandling for mange av våre pasienter. I noen tilfeller benytter man seg også av karlaser som også kan være med på å gi en jevnere hudtone.
  • Microneedling: Denne prosedyren innebærer bruk av små nåler for å skape mikroskopiske skader i huden, som stimulerer hudens reparasjonsprosess og kan føre til en jevnere hudtone.

Pigmentflekker kan være en utfordring og det er viktig å huske på at behandlingen krever tid og tålmodighet, samt at resultatene kan variere fra person til person. Men med riktig forebygging og behandling er det stort sett mulig å redusere eller til og med eliminere disse.

På Hudklinikken jobber vi tett med våre pasienter for å utarbeide en behandlingsplan som passer deg og din hud, med mål om å oppnå best mulige resultater. Hvis du sliter med pigmenteringer og ønsker å få en jevnere hudtone, oppfordrer jeg deg til å ta kontakt for en konsultasjon, slik at vi kan hjelpe deg!