Behandling av pigmentflekker
Pigmentflekker, også kjent som hyperpigmentering, oppstår når melaninproduksjonen i huden øker, noe som fører til mørke flekker eller misfarging. Dette kan skje som følge av solskader, hormonelle forandringer, aldring, eller etter hudskader som akne.

Bestill behandling
Ulike typer pigmentflekker
Pigmentflekker kan variere i utseende og årsak, De vanligste typene inkluderer:
- Solskader: Oppstår hos kvinner og menn fra 40-50 års alderen, spesielt mye hos de som har eksponert seg mye for solen uten beskyttelse fra ung alder.
- Postinflammatorisk Hyperpigmentering: Mørke flekker som oppstår etter hudskader som akne eller eksem eller annen skade/arr i hud.
- Melasma: Brune flekker som ofte ses hos gravide eller de som bruker p-piller, på grunn av hormonelle endringer. Disse oppstår i pannen, øvre kinn og på overleppen (solbart), stort sett kun hos kvinner i fertil alder.
Hvordan forebygge pigmentflekker
Bruk høy solfaktor daglig og unngå overdreven soleksponering for å minimere risikoen for å få pigmentflekker. Bruk gjerne en solkrem med høy UVA beskyttelse og det kan også hjelpe å bruke “tintet” krem. Bruk caps for bedre UV beskyttelse og husk at solen allerede i begynnelsen av mars kan gi uønsket pigmentering.
Les mer om hvordan du unngår du pigmentflekker (hyperpigmenteringer).
Når bør jeg kontakte hudlege?
Hvis du har vedvarende pigmentflekker, som er mørke som bekymrer deg både kosmetisk og /eller er redd for hudkreft, bør du kontakte en hudlege for vurdering. Hudlegen kan diagnostisere typen hyperpigmentering og anbefale riktig type behandling.
Behandling av pigmentflekker
Hudklinikken tilbyr flere skreddersydde behandlingsalternativer som tar hensyn til din hudtype og type pigmentering:
Cryobehandling/frysebehandling:
Ved enkeltstående større og mindre pigmentflekker er frysing av flekken et godt alternativ. Vi utførerer cryo i ca 5-6secx2. Det oppstår en tynn skorpe rett etter behandlingen som faller av etter ca 1 uke. Det blir ikke arr og huden blir jevn og fin. De fleste med små til større enkeltstående pigmentflekker foretrekker denne behandlingen hos oss.
Topikale Kremer:
Bruk av reseptbelagte kremer som hydrokinon og tretinoin hjelper til med å redusere melaninproduksjonen. Dette kan gradvis lysne mørke flekker, men krever jevnlig bruk over tid for optimale resultater. Kremer med antioksidanter og solbeskyttelse inngår ofte som en del av behandlingen for å forhindre ytterligere skade.
Kjemisk peeling:
Kjemiske peelinger bruker syrer som glykolsyre eller salisylsyre for å eksfoliere det øverste hudlaget. Dette stimulerer cellefornyelse og reduserer synligheten av pigmentflekker. Behandlingen kan variere i styrke og dybde, og er effektiv for både overfladiske og dypere flekker.
Laserbehandling
Hudklinikken bruker ulike typer lasere, fraksjonell laser (Fraxel Dual) kan brukes til å bleke ned noen typer pigmentflekker.
Microneedling:
Microneedling innebærer bruk av små nåler som lager mikroskopiske skader i huden. Denne prosessen stimulerer produksjonen av kollagen og elastin, noe som bidrar til hudfornyelse og en jevnere hudtone. Det kan være spesielt effektivt for postinflammatorisk hyperpigmentering og melasma.
Disse behandlingene gir deg muligheten til å redusere pigmentflekker på en trygg og effektiv måte, med tilpassede løsninger for hver enkelt hudtype. For best resultat anbefales det å kombinere behandlinger med gode hudpleierutiner og solbeskyttelse.
Bestill en konsultasjon
Ta kontakt med oss i dag for å finne den beste behandlingen for dine pigmentflekker!
Ofte stilte spørsmål om behandling av pigmentflekker
-
Hvor lang tid tar det før jeg ser resultater av behandlingen?
Resultater kan variere, men mange ser forbedringer etter noen uker, avhengig av behandlingsmetode og hudtype.
-
Er det noen bivirkninger ved behandling av pigmentflekker?
Vanlige bivirkninger inkluderer midlertidig rødhet, hevelse og sensitivitet i huden. Hudlegen vil gi deg råd om etterbehandling
-
Kan pigmentflekker komme tilbake etter behandling?
Ja, spesielt hvis huden eksponeres for sol uten tilstrekkelig beskyttelse. Solfaktor og god hudpleie er viktig for å vedlikeholde resultatene.
-
Er behandlingen trygg for alle hudtyper?
Behandlingen tilpasses din hudtype for optimal sikkerhet og effekt. Under konsultasjonen vurderer vi hva som passer best for deg.
-
Hvordan forbereder jeg meg til behandlingen?
Unngå soling og bruk av retinolprodukter i dagene før behandling. Hudlegen vil gi spesifikke forberedelsesråd.
-
Hva skal jeg unngå etter behandling?
Unngå direkte sollys, varmebehandlinger som badstue, og sterke hudpleieprodukter som kan irritere huden. Følg anbefalingene fra hudlegen for optimal etterbehandling.
-
Kan jeg bruke sminke etter behandling?
Det avhenger av behandlingen, men det er vanligvis best å unngå sminke de første 24-48 timene for å la huden hvile.
-
Er det noen restriksjoner på fysisk aktivitet etter behandling?
Det anbefales å unngå intens fysisk aktivitet som får deg til å svette de første dagene etter visse behandlinger, spesielt etter laserbehandling og kjemisk peeling, for å minimere risikoen for irritasjon.