Fjerne føflekk

Enten føflekken fjernes av estetiske årsaker eller grunnet bekymring for hudkreft, kan våre erfarne hudleger bistå deg. De har alle lang erfaring med småkirurgi, og har særskilt kompetanse når det gjelder fjerning av føflekker i kosmetisk øyemed. Behandlingen utføres i første konsultasjon om ønskelig, etter en nøye vurdering og samtale med pasienten.

Fjerne føflekk i ansikt

Bestill behandling

Fjerning av føflekker

Våre hudleger er spesialister på kirurgisk fjerning av føflekker. Etter grundig undersøkelse og vurdering, fjerner legen føflekken, samt en liten margin av omkringliggende normalt vev dersom det er mistanke om hudkreft. Dette gjøres for å sikre at hele føflekken, inkludert eventuelle unormale celler i området, blir fjernet.

Behandlingen utføres under lokalbedøvelse. Dette betyr at området rundt føflekken blir nummen, men du er våken gjennom hele prosedyren. Bedøvelsen sikrer at du ikke føler smerte under fjerningen, og du kan føle deg trygg på at vår prioritet er din komfort.

Patologisk analyse

Når en føflekk er fjernet, sendes vevsprøven til en patologisk analyse. Dette gjøres for å bekrefte/avkrefte at føflekken inneholder unormale celler som kreftceller. Man vil også da få svar på om alt unormalt vev er fjernet, eller om det er behov for å fjerne mer. I slike tilfeller vil hudlegen din kontakte deg direkte.

Etterbehandling

Riktig etterbehandling er viktig å oppnå de beste estetiske resultatene. Du vil få med deg instrukser på hvordan du skal behandle såret i etterkant av føflekkfjerning. Dette kan variere noe, ut ifra hvordan teknikk som har blitt anvendt.

Her er noen nøkkelpunkter for effektiv etterbehandling:

 • Hold området rent og tørt: Unngå å få vann på det behandlede området de første 24-48 timene.
 • Følg bandasjeinstruksjonene: Skift bandasjen som instruert av legen for å beskytte såret mot infeksjoner.
 • Mild smertehåndtering: Bruk smertestillende om nødvendig og som foreskrevet av legen.
 • Begrens fysisk aktivitet: Unngå aktiviteter som kan strekke eller presse på behandlingsområdet de første dagene.
 • Observer sårhelingsprosessen: Vær oppmerksom på tegn på infeksjon som økt rødhet, hevelse, smerte eller puss.
 • Beskytt området mot solen: Dekk til området eller bruk høy SPF solkrem for å beskytte mot direkte sollys.
 • Følg opp med legen: pass på alle planlagte oppfølgingsavtaler som f eks fjerning av sting

Oppfølgingstimer

I noen tilfeller kan det være nødvendig med oppfølgingstime for å fjerne sting hos sykepleier/helsesekretær, eller for videre vurdering av tilhelingsprosessen. Vi sørger for at du har alle nødvendige oppfølgingsavtaler og at din tilhelingsprosess blir nøye fulgt opp, etter dine behov.

Ofte stilte spørsmål om føflekkfjerning

 • Hvorfor skal man fjerne føflekker?

  Føflekker fjernes vanligvis av to hovedgrunner: estetiske årsaker eller fordi føflekken kan være mistenkelig og krever nærmere undersøkelse. Våre erfarne hudleger på Hudklinikken undersøker nøye hver føflekk og anbefaler fjerning hvis det er indikasjoner på at det kan være hudkreft eller hvis føflekken skaper ubehag.

 • Er fjerning av føflekker smertefullt?

  De fleste pasienter opplever minimalt ubehag under prosedyren. Lokalbedøvelse settes i forkant, slik at du ikke vil føle noe smerte under fjerningen. Etter inngrepet kan det være litt ubehag, men dette kan vanligvis håndteres med reseptfri smertestillende.

 • Kan jeg fjerne en føflekk selv?

  Det frarådes å fjerne føflekker selv. Risikoen inkluderer feildiagnose, infeksjonsfare, ufullstendig fjerning og arrdannelse.

 • Kan man dusje etter å ha fjernet føflekk?

  Etter fjerning av en føflekk, vent 24-48 timer før du dusjer området der føflekken har blitt fjernet, dette for å holde området tørt og rent. Følg de spesifikke etterbehandlingsinstruksjonene gitt av din behandler for å fremme tilheling av såret og å unngå infeksjon.

 • Hvor fort gror sår etter fjerning av føflekk?

  Det varierer fra person til person, avhengig av flere faktorer men generelt tar det 1-2 uker for mindre føflekker og 2-4 uker for større føflekker.