Føflekksjekk

En føflekksjekk er en prosedyre som utføres av hudlege for å oppdage eventuelle mistenkelige hudforandringer. Dette innebærer en detaljert evaluering av huden, der hudlegen bruker et dermatoskop for å identifisere potensielle tegn på hudkreft, spesielt melanom (føflekkreft) – den mest alvorlige typen hudkreft.

Føflekksjekk på hudklinikken

Bestill behandling

Føflekksjekk hos erfarne hudleger

Hos Hudklinikken vil en av våre hudleger gjennomføre en grundig og omfattende føflekksjekk. De undersøker hver føflekk og vurderer nøye de karakteristiske trekkene som størrelse, form, farge og tekstur.

Prosessen inkluderer:

Fullstendig hudinspeksjon:

En systematisk visuell gjennomgang av huden for å spore alle typer føflekker eller merker.

Nøyaktig vurdering av føflekker:

Spesielt fokus rettes mot føflekkenes størrelse, form, farge og konturer. Det er essensielt å merke seg eventuelle endringer over tid.

Dermatoskopi:

Bruk av dermatoskopi, et instrument som forstørrer og lyser opp hudområder, kan bli anvendt for en forbedret vurdering av hudlesjoner.

Profesjonell rådgivning:

Ved mistenkelige funn kan vår hudlege anbefale videre undersøkelse eller fjerning av føflekken for biopsi, for å bekrefte fravær av kreftceller.

Dersom det er behov for å fjerne føflekken, vil dette bli utført i samme konsultasjon om ønskelig.

Viktigheten av føflekksjekk

Å gjennomføre regelmessige føflekksjekker er kritisk for tidlig oppdagelse og behandling av hudkreft, spesielt melanom. Tidlig oppdagelse av endringer i føflekkene kan være livsavgjørende, spesielt for personer med økt risiko grunnet genetiske faktorer eller betydelig soleksponering.

Føflekker som bør sjekkes

Det er viktig å være proaktiv og kontakte en hudlege ved merkbare endringer i føflekkene. ABCDE-regelen er en god retningslinje for når du bør være spesielt oppmerksom:

 • Asymmetri: Uregelmessig form, hvor den ene halvdelen ikke speiler den andre.
 • Border (Grenser): Uskarpe, ujevne eller rufsete kanter på føflekken.
 • Color (Farge): Inkonsistent farge med nyanser av brun, svart, blå, hvit eller rød.
 • Diameter: Større enn 6mm i diameter (ca. størrelsen på en blyantspiss), selv om melanomer kan være mindre ved første oppdagelse.
 • Evolusjon: Endringer i størrelse, form, farge eller høyde over tid, eller utvikling av nye symptomer som kløe, ømhet eller blødning.

I tillegg til ABCDE-regelen, vær oppmerksom på:

 • Nye Føflekker: Særlig etter 30-årsalderen, da nye føflekker i denne alderen bør undersøkes nøye.
 • Ikke-helbredende sår: Hvis en føflekk eller hudmerke ikke gror og eventuelt blør, bør det vurderes av en ekspert.
 • Risikogruppe: Personer med familiehistorie av hudkreft eller de som har hatt betydelig soleksponering bør være ekstra årvåkne.

Ved usikkerhet eller bekymring, er det alltid tryggest å søke råd og vurdering fra en hudlege. Vårt team ved Hudklinikken er spesialisert på vurdering av føflekker og tilbyr skreddersydd veiledning og behandling etter behov.

 

Ofte stilte spørsmål om føflekksjekk

 • Hva innebærer en føflekksjekk hos Hudklinikken?

  En føflekksjekk hos Hudklinikken er en grundig hudanalyse utført av våre erfarne hudleger. Prosessen inkluderer en fullstendig visuell inspeksjon av huden, nøye vurdering av føflekkenes størrelse, form, farge og grenser, bruk av avansert dermatoskopi for forstørret visning, og profesjonell rådgivning om eventuelle mistenkelige funn.

 • Hvorfor er det viktig å få utført en føflekksjekk?

  Regelmessige føflekksjekker er kritiske for tidlig oppdagelse og behandling av hudkreft, spesielt melanom. Tidlig identifisering og behandling av mistenkelige hudforandringer kan betydelig øke sjansene for en positiv helseutfall.

 • Når bør jeg kontakte Hudklinikken for en føflekksjekk?

  Du bør kontakte Hudklinikken for en føflekksjekk hvis du oppdager endringer i føflekkenes asymmetri, grenser, farge, diameter eller hvis du utvikler symptomer som kløe, ømhet eller blødning.

  Det er også viktig å være oppmerksom på nye føflekker, spesielt etter 30-årsalderen, ikke-helbredende sår, eller hvis du har økt risiko for hudkreft.

 • Hvordan forbereder jeg meg til en føflekksjekk?

  Forbered deg til føflekksjekken ved å sørge for at huden er ren og fri for sminke. Det er også nyttig å notere seg eventuelle endringer i føflekkene eller spesifikke områder du ønsker at hudlegen skal undersøke nærmere.

 • Hva skjer hvis hudlegen finner en mistenkelig føflekk?

  Hvis hudlegen identifiserer en mistenkelig føflekk, kan de anbefale videre undersøkelse eller fjerning for biopsi. Dersom du må fjerne føflekken gjøres dette i samme konsultasjon om ønskelig. Dette vil sikre en grundig evaluering for å bekrefte fravær eller nærvær av kreftceller.

 • Er føflekksjekken smertefull?

  Nei, en føflekksjekk hos Hudklinikken er en ikke-invasiv og smertefri prosedyre. Hvis det er behov for ytterligere undersøkelser eller biopsi, vil du få detaljert informasjon om prosessen og eventuell smertelindring.

 • Hvor lang tid tar en føflekksjekk?

  En standard føflekksjekk tar vanligvis rundt 20 minutter, avhengig av antall føflekker og hudens tilstand. Hvis det er behov for ytterligere undersøkelser, kan det ta lengre tid.