Rosacea

Rosacea er en kronisk hudsykdom som ofte er karakterisert av rødhet i ansiktet og kan inkludere kviselignende utslett. Denne tilstanden påvirker hovedsakelig de sentrale delene av ansiktet, som nese, kinn, panne og hake. Selv om rosacea kan oppstå hos alle, er det mest vanlig hos middelaldrende kvinner med lys hud.

Bilde av rosacea

Bestill behandling

Rosacea er en kronisk hudsykdom som ofte er karakterisert av rødhet i ansiktet og kan inkludere kviselignende utslett. Denne tilstanden påvirker hovedsakelig de sentrale delene av ansiktet, som nese, kinn, panne og hake. Selv om rosacea kan oppstå hos alle, er det mest vanlig hos middelaldrende kvinner med lys hud.

Behandling av Rosacea

Rosacea er en kompleks hudtilstand som krever en personlig tilnærming til behandling. Ved Hudklinikken forstår vi viktigheten av en skreddersydd behandlingsplan basert på individuelle symptomer og hudtyper. Her er en dypere forklaring av de behandlingsmetodene vi tilbyr:

Laserbehandling

Laserbehandling med karlaser er en av de mest effektive metodene for å adressere symptomer som rødhet og synlige blodkar. Ved bruk av avansert laserteknologi, målretter vi nøyaktig de berørte områdene, noe som reduserer rødhet og forbedrer hudens generelle utseende. Denne prosedyren er skånsom, minimalt invasiv og har vist seg å gi langvarige resultater. Behandlingen kan kreve flere sesjoner avhengig av alvorlighetsgraden av rosacea.

Topiske Kremer

Krembehandling spiller en viktig rolle i behandlingen av rosacea, særlig når det gjelder å kontrollere betennelse og rødhet. Vi tilbyr en rekke medisinsk godkjente kremer som inneholder aktive ingredienser designet for å dempe betennelse og roe huden. Disse kremene kan brukes alene eller i kombinasjon med andre behandlinger, og er spesielt effektive for de med mild til moderat rosacea.

Antibiotika

Antibiotika, enten i form av tabletter eller kremer, er en annen nøkkelkomponent i behandlingen. De bidrar til å redusere betennelse og kan hjelpe i behandlingen av kviselignende utbrudd som ofte forekommer med denne tilstanden. Antibiotikabehandlingen tilpasses individuelt og er vanligvis en del av en kortere behandlingsplan, ofte i kombinasjon med andre terapier.

Microneedling

Microneedling er ikke standard behandling ved rosacea, men kan brukes som en tilleggsbehandling hos utvalgte pasienter som ønsker ytterligere hudforbedring. Microneedling er en innovativ behandlingsmetode som stimulerer hudens naturlige helbredelsesprosess og fremmer ny kollagenproduksjon. Denne metoden involverer bruk av små nåler som skaper mikroskopiske punkteringer i huden, noe som utløser en naturlig reparasjonsprosess. Resultatet er en forbedring i hudens tekstur og fasthet, samt reduksjon i rødhet og arrdannelse knyttet til rosacea. Microneedling er en sikker behandling som passer for nesten alle hudtyper og gir gradvis, naturlige resultater.

Hver av disse behandlingsmetodene kan tilpasses for å møte de spesifikke behovene til hver enkelt pasient. Ved Hudklinikken, er vårt mål ikke bare å behandle de synlige symptomene på rosacea, men også å forbedre den generelle helsen og velværet til huden din. Med en grundig konsultasjon og en nøye vurdering av din hudtilstand, utarbeider vi den mest effektive behandlingsplanen for deg.

Symptomer på Rosacea

Rosacea er en hudtilstand som kan variere i intensitet og manifestasjon fra person til person. De primære symptomene er:

 • Rødhet i ansiktet: Dette er et av de mest fremtredende tegnene på rosacea. Rødheten, ofte referert til som flushing, sentrerer seg vanligvis på kinn, nese, panne og hake. Denne kroniske rødheten kan noen ganger forveksles med solbrenthet eller naturlig rødme, men ved rosacea er rødheten mer vedvarende og kan bli mer intens over tid.
 • Synlige små blodkar: Et annet kjennetegn er små, synlige blodkar på huden, kjent som telangiektasier. Disse små blodkarene blir mer fremtredende, spesielt på kinn og rundt nesen, og bidrar til det overordnede rødmeutseendet.
 • Kviselignende utslett: Mange med rosacea utvikler også kviselignende utslett. Disse små røde hevelsene eller pusfylte kviser ligner akne og kan forårsake ubehag.
 • Tykkere hud: Over tid kan rosacea føre til at huden, spesielt rundt nesen, blir tykkere. Dette symptomet, kjent som rhinophyma, er mer vanlig hos menn og utvikler seg vanligvis i mer alvorlige eller avanserte stadier av rosacea. Rhinophyma kan forårsake en forstørret, knudrete og ujevn nese.
 • Ytterligere symptomer: Noen kan også oppleve øyeirritasjon (okulær rosacea), tørrhet, kløe, hevelse i ansiktet, og en brennende eller stikkende følelse i huden.

Disse symptomene kan variere i alvorlighetsgrad og ofte variere gjennom perioder med forverring og forbedring. Selv om det ikke er noen kjent kur for rosacea, kan tidlig og effektiv behandling hjelpe med å kontrollere symptomene og forhindre tilstanden i å forverres. Man opplever da som regel lengre perioder med roligere hud uten symptomer.

Årsaker til Rosacea

Selv om vi ikke vet nøyaktig hvorfor rosacea oppstår, tror eksperter at det kan være en kombinasjon av arv og ting vi blir utsatt for i miljøet vårt. Kroppens immunsystem, små midd på huden kalt Demodex folliculorum spiller også en rolle hos noen ved utviklingen av rosacea.

Hva kan utløse eller forverre Rosacea?

Visse faktorer kan utløse eller forverre rosacea, som:

 • Sterk mat og varme drikker.
 • Alkohol.
 • Ekstreme temperaturer.
 • Stress og sterke følelser.
 • Visse kosmetikkprodukter.

Forekomst av Rosacea

Rosacea påvirker millioner av mennesker over hele verden og er mest vanlig hos voksne i alderen 30-50 år. Kvinner er mer sannsynlig å få diagnosen, men menn har ofte mer alvorlige symptomer.

Når bør du kontakte lege?

Hvis du opplever vedvarende rødhet eller andre symptomer på rosacea, er det viktig å konsultere en hudlege. Tidlig diagnose og behandling kan bidra til å kontrollere tilstanden og forhindre forverring.

Sykdomsforløp

Rosacea er en kronisk tilstand som varierer i alvorlighetsgrad over tid. Med riktig behandling og selvstyring, kan mange mennesker oppnå god kontroll over sine symptomer. Det er viktig å følge behandlingsplanen og ha regelmessig oppfølging med hudlege.

Egenbehandling og hudpleieråd ved Rosacea

Å håndtere rosacea krever en kombinasjon av medisinsk behandling og nøye selvstyring. Her er noen viktige tips og hudpleieråd for å hjelpe deg med å kontrollere tilstanden:

 • Unngå kjente utløsere: Identifiser og unngå mat, drikke, og miljøfaktorer som forverrer dine symptomer.
 • Beskyttelse mot solen: Bruk en bredspektret solkrem daglig. Solstråling kan forverre symptomer, så det er viktig med regelmessig beskyttelse.
 • Milde hudpleieprodukter: Velg hudpleieprodukter spesielt designet for sensitiv hud. Unngå alkoholbaserte tonere, sterke peelinger, og produkter som inneholder irriterende stoffer.
 • Skånsom rensing: Vask ansiktet med lunkent vann og en mild rens. Unngå rubbing eller skrubbing, da dette kan irritere huden.
 • Varme og kuldebeskyttelse: Beskytt huden mot ekstreme temperaturer. Vind og kulde kan forverre symptomer, så bruk beskyttelse som skjerf om vinteren.
 • Stresshåndtering: Prøv avslapningsteknikker eller stresshåndteringstiltak, ettersom stress kan forverre tilstanden.
 • Regelmessig oppfølging: Selv om disse tiltakene kan hjelpe, er det viktig å ha regelmessig oppfølging med en hudlege for å overvåke og tilpasse din behandling.

Ved å følge disse rådene og samarbeide med ditt behandlingsteam ved Hudklinikken, kan du oppnå betydelig forbedring i din hudtilstand.

Ved Hudklinikken forstår vi de utfordringene rosacea kan medføre og tilbyr en rekke behandlinger for å hjelpe deg med å håndtere tilstanden. Vårt team av erfarne hudleger og sykepleiere er dedikert til å gi personlig og effektiv behandling. Hvis du ønsker å vite mer eller bestille en konsultasjon, kontakt oss direkte.

Du kan lese mer om tilstanden på Norsk Helseinformatikk

Ofte stilte spørsmål om Rosacea behandling

 • Hvordan vet jeg om jeg har rosacea?

  Symptomer på rosacea inkluderer vedvarende rødhet i ansiktet, synlige blodårer, og kviselignende utslett. Hvis du mistenker at du har rosacea, bør du å oppsøke en hudlege for en nøyaktig diagnose.

 • Hvem er mest utsatt for å utvikle rosacea?

  Rosacea er mest vanlig hos voksne i alderen 30-50 år, og det ser ut til å være en høyere forekomst blant kvinner. Imidlertid kan menn også få alvorlige former for tilstanden.

 • Kan rosacea kureres?

  Rosacea er en kronisk tilstand som ikke kan kureres, men med riktig behandling kan symptomene kontrolleres og forbedres betydelig.

 • Hvilke behandlingsalternativer tilbyr Hudklinikken for rosacea?

  Vi tilbyr en rekke behandlinger, inkludert laserbehandlinger, topiske kremer, antibiotika, og microneedling, tilpasset hver enkelt pasients behov.

 • Er laserbehandling trygt for rosacea?

  Ja, laserbehandling (med karlaser) er en trygg og effektiv metode for å redusere rødhet og synlige blodkar forbundet med rosacea.

 • Hvor lang tid tar det før jeg ser resultatene av behandlingen?

  Resultatene kan variere avhengig av typen behandling og individuelle hudforhold. Noen pasienter ser forbedringer etter noen få behandlinger, mens andre kan trenge flere sesjoner over tid.

 • Hvordan kan jeg forhindre forverring av rosacea?

  Unngå kjente utløsere som sterk mat, alkohol, og ekstrem varme eller kulde. Bruk også solkrem daglig og velg milde hudpleieprodukter.

 • Er det spesielle hudpleieprodukter jeg bør bruke?

  Ja, det er anbefalt å bruke produkter formulert for sensitiv hud. Unngå produkter med alkohol, sterke dufter, eller andre irriterende ingredienser.

 • Kan kosthold påvirke rosacea?

  Ja, visse matvarer og drikker, som sterk mat, koffein og alkohol, kan forverre symptomer hos noen individer.

 • Er rosacea det samme som akne?

  Nei, selv om rosacea kan se ut som akne, er det en helt annen tilstand og krever forskjellig behandling.

 • Er det noen livsstilsendringer jeg kan gjøre for å hjelpe med min rosacea?

  Ja, beskytt huden din mot solen, unngå kjente utløsere, stresshåndtering, og bruk passende hudpleieprodukter.

 • Trenger jeg kontinuerlig behandling for rosacea?

  Ja, rosacea er en kronisk tilstand som krever vedvarende oppfølging og tilpasning av behandlingen for å opprettholde kontroll over symptomene.