Føflekksjekk (med eventuell fjerning av føflekk og biopsi)

11hudkirurgi_IMG_5023_ny

Mange opplever å oppdage føflekker på kroppen som man ønsker å få «sjekket ut». Dersom det er grunn til å fjerne en føflekk, enten av kosmetiske grunner eller fordi man mistenker hudkreft, gjør vi dette i samme konsultasjon.

Hvordan fjerner man en føflekk?

  • Dersom det er en føflekk som man mistenker at kan være hudkreft så fjerner vi den kirurgisk
  • Kirurgisk behandling av hudlesjoner utføres i lokalbedøvelse og med skalpell
  • Man skjærer ut et stykke av huden med den aktuelle lesjonen og ned i underliggende fettvev før såret sys sammen. Målet er å få vekk alt sykt eller forandret vev slik at man har såkalt fri rand og ikke risikerer tilbakefall.
  • Det fjernete vevet sendes til patologisk anatomisk undersøkelse for å bestemme hva slags forandring eller evt hudkreft som foreligger og også for å se at tilstrekkelig vev er fjernet.
  • Det er ikke alltid vi vet sikker diagnose idet behandlingen utføres. Noen ganger er det ikke fjernet nok vev og det kan bli aktuelt med ytterligere kirurgi f.eks. ved en plastikkirurgisk avdeling. Da henviser vi videre etter å ha informert om diagnose og videre opplegg, som regel så snart som mulig på telefon.

Alle som får fjernet en hudlesjon eller biopsi av hudforandring skal få informasjon fra legen etterpå,  om hva det var og om tilstrekkelig vev er fjernet evt videre behandling.

For mer informasjon om førberedelser  til kirurgi les her  og forholdsregler etterpå les her